Biologi

Genetik hjælp haster!!!

26. september 2012 af Lillozz

Kromosom-abnormali

Klinefelter syndrom er en kromosom-abnormali, hvor alle celler har to X-kromosomer og et Y-kromosom (og ellers normalt antal for autosomerne). Disse mennesker er fænotypisk mænd, men sterile. Forskning har vist, at det ”ekstra” X-kromosom ofte er arvet fra faderen.
Forklar ud fra meiosen, hvordan der kan arves både et X- og et Y-kromosom fra faderen.
 

Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2012 af Casabon

Prøve at tegne meiosen op, og undersøg om manden kan ende med et X og et Y i én gamet, hvis der sker en fejl enten i 1. meiotiske deling eller i 2. meiotiske deling.


Svar #2
26. september 2012 af Lillozz

Jeg forstår ikke helt, hvordan jeg skal tegne det. Meiosen er celledeling af kønskromosomer, som er homologe. Vil det sige, at jeg skal prøve at tegne dem heterozygote?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. september 2012 af Casabon

Se fx på dette billede;

http://www.zum.de/Faecher/Materialien/beck/bilder/ndj.jpg

hvad konsekvensen er af en non-disjunction i enten 1. eller 2. meiotiske deling.


Svar #4
26. september 2012 af Lillozz

ved første meiotiske deling, får vi dannet et par kromosomer og to haploide kromosomer, mens man i 2. meiotiske deling får dannet XY, XY. dvs. heterozygote.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2012 af Casabon

Husk at dette er en meiotisk deling, og resultatet er derfor gameter. Disse indeholder kun det halve antal kromosomer, og bør under normal omstændigheder derfor kun indeholde 1 kønskromosom.


Svar #6
26. september 2012 af Lillozz

Jeg er ikke helt med, kan du forklare fra trin til trin. Er det i meiose 2, vi har det halve antal kromosomer?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. september 2012 af Casabon

Forud for første meiotiske deling fordobles arvematerialet, ligesom en mitotisk deling. Herefter deles alle homologe kromosomer op under 1. meiotiske deling. I 2. meiotiske deling deles hvert kromosom op i to søsterkromatider, som er fuldstændig genetisk identiske. Det er de homologe kromosomer ikke. 

 

Kig derefter på billedet på det link jeg sendte dig. Hvis du kigger på den øverste figur først, viser den hvad hvordan det ser ud, hvis der sker en non-disjunktion i 1. meiotiske deling. Det kunne fx være de to kønskromosomer, som ender i samme celle. Konsekvensen bliver at vi efter 2. meiotiske deling har et søsterkromatid fra både det ene og det andet kønskromosom. Det giver altså to forskellige kønskromosomer i den samme gamet - altså XY (da det er en mand). 

 

Hvis du kigger på den nederste figur ser du konsekvensen af en non-disjunktion i 2. meiotiske deling. Her deles de to homologe kønskromosomer sig helt korrekt i 1. meiotiske deling, men i 2. meiotiske deling ender begge søsterkromatider i den samme celle. Denne syge gamet indeholder altså to søsterkromatider (som altså er fuldstændig identiske) og derfor enten er XX eller YY (da det er en mand)


Svar #8
26. september 2012 af Lillozz

Jeg tror lige, jeg skal læse lidt om non-disjunktion. før jeg forstår den helt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. september 2012 af Casabon

Det er helt i orden.. :)


Svar #10
26. september 2012 af Lillozz

men tak for hjælpen :)

 


Skriv et svar til: Genetik hjælp haster!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.