Biologi

sygdom-risiko haster

26. september 2012 af Lillozz (Slettet)

3. Hvor stor er risikoen for at Generation 5 individ 1 er bærer af sygdomsgenet? Begrund svaret.

 

Generation 4 individ 1 og 2, har Aa

            A              a
A         AA            Aa
a         Aa            aa
 

Risikoen er vel 2/4, dvs 50%. Hvordan kan man ellers bergrunde?

Aldersforskelle mellem individer tilhørende forskellige generationer er ofte væsentligt
mindre end man umiddelbart forventer ud fra betragtning af stamtræer. Kvinden V,1 og
manden III,9 har i et stykke tid dannet par, og overvejer nu at få et barn sammen.

4. Hvor stor er risikoen for at et eventuelt barn efter V,1 og III,9 får nyresygdommen?
Begrund svaret.
 

V1 er ikke syg, men kan enten være AA eller Aa, som vist foroven. Hvad skal jeg antage? Skal jeg antage at pigen bærer sygdommen? III,9 er Aa.

Hvis det er Aa, så er det vel det samme som foroven??

Hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2012 af Casabon

3.)

Ja. Sandsynligheden for at være bærer af sygdommen er 50%, hvis der er tale om en recessiv nedarvning. 25% er fuldstændig raske og 25% er syge.

 

4.)

Hvis III9 ikke er kendt med nogen sygdom i familien og du ikke kender sygdomshyppigheden i befolkningen, vil man normalt antage at personen er fuldstændig rask, eftersom de fleste recessive sygdomme er yderst sjældne.


Svar #2
26. september 2012 af Lillozz (Slettet)

Hyppigheden for at de får børn der bærer, er langt større end at de får en fuldstændig rask. Jeg har vedhæftet stamtræ, ved ikke om det kan hjælpe. Eller er det bare mig?  Forresten det er en autosomal recessiv arvegang.

 

Vedhæftet fil:genetik.docx

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. september 2012 af Casabon

Du ved at både V1 og III9 er raske, så du skal derfor beregne deres bærer sandsynlighed hver især. Hvis vi starter med III9, så har hun en syg far "aa" og en rask mor (som ikke kommer fra stamtræet og derfor må antages ikke at være bærer), som er AA. Deres børn har 50% sandsynlighed for at være Aa og 50% for at være AA. 

III9 har altså en bærersandsynlighed på 50%

For V1 må begge hans forældre være bærere, eftersom de får syge børn uden selv at være syge. Nu er det, at man kan blive snydt, så vær opmærksom på det her. Eftersom vi ved at V1 ikke er syg, kan vi udelukke at han har genotypen aa. Derfor har han 1/3 sandsynlighed for at være AA og 2/3 sandsynlighed for at være Aa.

 

Hvis de skal have et barn med nyresygdommen er det både en forudsætning at 1; faderen er bærer 2; moderen er bærer 3; de giver begge deres syge gen videre.

Det betyder at sandsynligheden bliver;

0,5*0,66*05*05=0,0833

Altså 8,33 %

 

Håber det gav noget klarhed over det. :)


Svar #4
26. september 2012 af Lillozz (Slettet)

Hvi s vi parrer III9 forældre får vi Aa, Aa, Aa, Aa. Der er er vel 100% sandsynlighed for at de bærrer sygdommen.

Det sidste kan vi godt være enig om: "For V1 må begge hans forældre være bærere, eftersom de får syge børn uden selv at være syge. Nu er det, at man kan blive snydt, så vær opmærksom på det her. Eftersom vi ved at V1 ikke er syg, kan vi udelukke at han har genotypen aa. Derfor har han 1/3 sandsynlighed for at være AA og 2/3 sandsynlighed for at være Aa."

Hvor kommer tallene fra 0,5*0,66*05*05=0,0833??


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2012 af Casabon

Ja, godt du er vågen. Du har naturligvis ret. III9 har 100% sandsynlighed for at være bærer.

Det betyder at det endelige resultat bliver;

1*0,5*0,66*0,5=0,1667

 

Hvor 1 er sandsynlig for at III9 er bærer og 0,5 er sandsynligheden for at hun giver det syge gen videre.

0,66 er derefter sandsynligheden for at V1 er bærer, mens 0,5 er sandsynligheden for at han giver det syge gen videre.

Alle disse tal multipliceres eftersom de alle skal være opfyldt for at barnet bliver syg.


Svar #6
26. september 2012 af Lillozz (Slettet)

Ok, nu giver det mening.  Tak for hjælpen :) Det var stort.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. september 2012 af Casabon

Det var så lidt.. =)


Skriv et svar til: sygdom-risiko haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.