Matematik

Hvordan bestemmes b og c i parablen??

27. september 2003 af Alica (Slettet)
En parabel y=(2x^2)+bx+c har toppunkt (2,b), og skal bestemme b og c...... Hvordan gør man det?????

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej Alice,

y=ax^2+bx+c

Du kender x-koordinaten til toppunktet, nemlig 2. a kender du, også 2. Vha. toppunktformlen ((-b/2a),(-d/4a)) kan du så opstille en ligning for denne koordinat:

-b/(2*2) = 2
Isolér b, og du er halvvejs!

c indgår i formlen for y-koordinaten til toppunktet:
-d/4a = (b^2-4ac)/4a

Da du nu kender både b og a, kan du opstille følgende ligning, hvor c bliver eneste ubekendte:

(b^2-4ac)/4a = b
Isolér c, og du er færdig!

Med venlig hilsen Sarah, 3.v


Svar #2
28. september 2003 af Alica (Slettet)

det var et meget grundigt svar sarah, tak for det, men jeg er stadig lidt i tvivl, der hvor du skriver: " c indgår i formlen for y-koordinaten til toppunktet:
-d/4a = (b^2-4ac)/4a ... men vi kender jo heller ikke d?? så er der jo to ubekendte??? eller hvordan finder du d?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Du sætter bare udrykket d = b^2-4ac ind som Sarah har skrevet. Da du har fundet b, er c nu den eneste ubekendte.

Svar #4
28. september 2003 af Alica (Slettet)

ok, tror jeg har forstået det, har fået c=1/8 kan det passe????

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Tja... Du kan jo prøve at sætte 2 ind i din forskrift og se om du får b. Jeg tror du vil opdage at der er noget galt... Hvad har du fået b til?

Svar #6
28. september 2003 af Alica (Slettet)

ja der er vist noget galt, men jeg kan ik se hvor fejlen ligger... b har jeg fået til -8 ?? lyder det rigtigt???

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Ja, jeg har også fået b til -8. Lad os se på det:

Du får altså -d/(4a) = b <=>
-(b^2-4ac)/(4a) = b <=>
-((-8)^2-4*2*c)/(4*2) = -8 <=>
-(64-8c)/8 = -8 <=> -(64-8c) = -64 <=>
8c+64 = -64 <=> 8c = 0 <=> c=0

Håber det hjalp :)

Svar #8
28. september 2003 af Alica (Slettet)

nååååårh ok så jeg med, glemte lige det der med fortegn og så er jeg vist ik så go til det med brøker:(

Men det hjalp 1000 tak marie:)

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2003 af MarieBS (Slettet)

Det var så lidt :)

Skriv et svar til: Hvordan bestemmes b og c i parablen??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.