Matematik

Bestem parabels forskrift

27. september 2012 af mmmille (Slettet) - Niveau: A-niveau

En 'sur' parabel har rødder i 160 og - 160, den har toppunkt i (0,120)

 

Kan man bestemme en parabels forskrift ud fra dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2012 af mathon

                          Ja


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja.

Når man kender rødderne, har man faktoriseringen

f(x) = a · (x - r1) · (x - r2)

Koefficienten a findes ud fra den sidste oplysning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2012 af mathon

 

                f(x) = -|a|•(x+160)•(x-160)

                f(x) = -|a|•(x2-1602)

                f(x) = y = -|a|•(x2-1602)

                        120 = -|a|•(02-1602)

                        120 / 1602  = |a| = (3/640)

                        a = -|a| = -(3/640)

                f(x) = -(3/640)•(x2- 25600)
 

                f(x) = -(3/640)x2 + 120

                       


Svar #4
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Kan du forklare hvorfor -|a|? hvad betyder det?

jeg har bare aldrig prøvet denne faktoriseringsmetode før...


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Mathon benytter den absolutte værdi |a| for at tydeliggøre, at a < 0 .


Svar #6
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Hm.. Okay, synes nu det er svært at forstå hvad det er der sker i hver mellemregning/hvert skridt.

Kan du forklare det med ord hvad man gør?

 

1. Sæt skæringspunkterne ind på x's plads

2. Regn paranteserne ud.

3. Sæt det = parblens toppunkt

4. isoler a.

5. Nu finder du b og c på den og den plads.

 

Eller hvad ved jeg. Bare et eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

De to rødder er x = -160 eller x = 160, så polynomiet har faktoriseringen

f(x) = a · (x + 160) · (x - 160) = a · (x2 - 1602) .

Parabelen har toppunkt i (0 , 120) , så f(0) = 120, dvs

f(0) = 120 = a·(-1602) , dvs

a = -120 / 1602 = -30 / 802 = -3/640 ,

dvs

f(x) = -(3/640)·x2 + (3/640)·1602

      = -(3/640)·x2 + 120


Svar #8
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Okay, det hjalp. Jeg forstår hvorfor a giver -(3/640)

Men i din sidste udregning er er jo kun ax^2 + c. Må der gerne være det i en parabel?

Og hvordan kan (3/640) * 160^2 bare gå ud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2012 af mathon

 

     enhver parabel med toppunkt på y-aksen

             har formen
                                y = ax2 + c              da b = 0

 

 

        (3/640) 1602 = (3/(4•160)) • 160 • 160 = (3/4) • 160 = 3 • 40 = 120


Svar #10
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Okay. Det giver mening. Andersen11 skiver:

f(0) = 120 = a·(-160^2) , dvs

a = -120 / 160^2 = -30 / 802 = -3/640

Bliver 120/-160^2    til    -120/160^2?

 

Altså er det bare to forskellige måder at skrive det på?


Svar #11
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Okay. Har forstået det hele nu. I er nogle snusker!

 

Men.. Jeg taster min funktion ind i maple: ved ikke om i bruger det, men beder den om at plotte min funktion

 

f(x) = 0,0046875x^2 + 120. Og Her har en rødder i -10 og 10.

 

Forstår du det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

...Prøv at plotte f(x)=-(3/640)·x2 + 120 ind :o)


Svar #13
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Det gør det samme..

 

Nå, men opgaven er da nogenlunde lavet. Det er i hvertfald fedt at forstå det.

 

Tak for hjælpen og godnat :-)


Skriv et svar til: Bestem parabels forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.