Kemi

Haster hjælp

28. september 2012 af Lillozz (Slettet)

Håber der er nogen der kan og vil hjælpe.

På forhånd tak.

Dannelse af ammoniak i Haber-processen er en af de vigtigste kemiske reaktioner i verden, idet ammoniak
er et udgangsstof for produktion af gødning. Det estimeres, at ca. 1 % af verdens energiforbrug bruges i forbindelse med Haber-processen
N2(g) + 3H2(g)↔ 2NH3(g)               ΔrH = −92 kJ
1) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten Kp.
Ved 500 ºC er Kp = 3,5·10−7.

Den har jeg lavet

2) Udregn reaktionsbrøken, Q, givet at partialtrykkene er p(NH3) = 103 kPa, p(H2) = 10,3 kPa og p(N2) = 2830 kPa.         I hvilken retning vil reaktionen forskydes for at opnå ligevægt?

Q_p=(PNH_3 )^2/((PN^2)/p^° )((pH_2)/p^° )

Skal jeg bruge den her formel? Og hvordan er det lige med forskydning?


3) I hvilken retning vil reaktionen forskydes, hvis man på en ligevægtsblanding gør følgende:
a) tilsætter N2?
b) fjerner NH3 fra reaktionsblandingen?
c) mindsker reaktionsvolumenet?
d) opvarmer blandingen?

Har ingen anelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2012 af exutu (Slettet)

Ja du sætter udtrykket op:

Q= p(NH3)2/(p(N2)*p(H2)3)  og indsætter trykkene opgivet.

Med forskydning skal du huske le chateliers princip.

Hvis du fjerner Hydrogen gas fra blandingen vil ligevægten forskydes mod venstre for at gøre op for det tabte H2. Hvis du tilsætter N2 vil ligevægten gå mod højre for at gøre op for det ekstra N2.

Hvis du øger trykket vil reaktionen gå mod højre da der er mindst molekyler (entropi betragtning) og så videre


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2012 af mathon

2)

          ptotal = sum({103,2830,10.3}) kPa = 2943.3 kPa

molbrøker
                {103,2830,10.3} / 2943.3 = {0.034995,0.961506,0.003499}
                                                             NH3             N2               H2
               

         Q = p(NH3)2 / (p(N2)•p(H2)3 = (0,0349952•ptotal2) / (0,961506•ptotal • 0,0034993•ptotal3) =

                        ( 0,0349952 / (0,961506•0,0034993) ) • ptotal-2 =

                        ( 0,0349952 / (0,961506•0,0034993) ) • (2943,3·103 Pa)-2 = 3,43·10-9 Pa-2

         da Q<Kp         
                        vil ligevægten forskydes mod højre

 

3)

          benyt Le Chateliers Princip

                    


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2012 af mathon

rettelse
                 

2) 

       Q = p(NH3)2 / (p(N2)•p(H2)3 = (103 kPa)2 / ( (2830 kPa)•(10,3 kPa)3 ) = 0,003431 (kPa)-2 =

                  0,003431·(103 Pa)-2 =  3,43·10-9 Pa-2    

                     

  da
       Q < Kp500 ºC = 3,5·10-7 Pa-2 vil den momentane ligevægt forskydes mod højre


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2012 af 4-you (Slettet)

Hvorfor siger du 0,003431 (kPa)-2 jeg mener opløftet i -2??

 


Svar #5
29. september 2012 af Lillozz (Slettet)

Ja, jeg forstår heller ikke hvorfor det erPa^-2. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2012 af 4-you (Slettet)

og hvordan kan det være at du kommer frem til  3,43·10^-9 Pa^-2 ???


Skriv et svar til: Haster hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.