Matematik

kender y skal isolerer x

29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en model for væksten af denne lichen er diameteren f (x), målt i mm, givet ved en forskrift af typen

f(x)=1,11*x^(1,8508)


hvor x er lichenens alder, målt i år.? 

Beregn alderen af en lichen med en diameter på 50 mm.

Jeg ved at man skal udregne det sådan:

50 = 1,11*x1,8508= 50/1,11 = x1,8508

men hvad skal jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Brug tegnet ⇒ i stedet for det midterste = tegn.

tag 1.8508√  på begge sider, dvs. opløft i (1/1.8508)


Svar #2
29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet)

Jeg kan ikke sige ln(45,045) ⇒ ln(1,8508)*x 


Svar #3
29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet)

kan du prøve og vise mig regnestykket?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 2

Jo du kan også regne den med brug af ln().

husk at ln(ab) giver b*ln(a), og ikke omvendt som du skrev i svar #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

... og brug = tegn i ligningen....

  ⇒ bruger du kun når du laver en ny linje, dvs løser ligningen. (⇒ betyder "nu løser jeg ligningen " )


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2012 af Andreww (Slettet)

#2

Nej det kan du ikke.

50 = 1,11*x1,8508    ⇔    ln(50/1,11) = ln(x)*1,8508


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

...f.eks.

50  = 1,11*x1,8508    ⇒

50/1,11 = x 1,8508


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

#6

Man kan godt. Du mener nok i stedet at der er skrevet forkert i udregningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2012 af Andreww (Slettet)

#8

#6 giver ikke mening da der står et tal på venstre side, og et udsagn på højre. Implikationen skal er stattes med et lighedstegn. Jeg udelukker ikke at vi mener det samme, og snakker forbi hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. september 2012 af Andreww (Slettet)

#9

Rettelse:

#8

#2 giver ikke mening da der står et tal på venstre side, og et udsagn på højre. Implikationen skal er stattes med et lighedstegn. Jeg udelukker ikke at vi mener det samme, og snakker forbi hinanden.


Svar #11
29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet)

Jamen når jeg så udregner dette bliver det:
ln(50/1.11) / 1,8508 = ln(x)
Når jeg regner det ud på venstre siden skal jeg så tage ln af resultatet? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. september 2012 af Andreww (Slettet)

ln(50/1,11) = ln(x)*1,8508         ⇔          x = eln(50/1,11) / 1.8508


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

.. hvilket jo netop reduceres til

x = (50/1,11)1/1,8508

som angivet i #1.


Svar #14
29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet)

TAK FOR HJÆLPEN! 

Hvis det så f.eks. havde været 1,8508x

kunne jeg så ikke havde sagt 

ln(50/1,11) / ln(1,8508) ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jo, det er korrekt.


Svar #16
29. september 2012 af Karoliiiine (Slettet)

tak for hjælpen!! 


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. september 2012 af Andreww (Slettet)

#13

.... som der blev spurgt om igen i #11


Skriv et svar til: kender y skal isolerer x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.