Matematik

Matrice med uendeligt mange løsninger?

29. september 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, hvis vi har en matrice hvor vi fx har fundet løsningen 

X1=2-X3+4X4

X2=x3-5X4

Hvordan skal det så fortolkes grafisk? Vil det sige at ligningerne der indgår i ligningssystemet skær hinanden uendeligt mange steder, og dermed ligger oven i hinanden??

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af peter lind

Det giver ingen mening at tale om at ligningssystemet skærer hinanden. Hvis X3 og X4 kan vælges uafhængigt af hinanden og kan antage alle reelle værdier kan ethvert talpar (X1, X2) ∈ R2  være løsning


Svar #2
29. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Okay tak :)  men løsningen er vel stadig hvor ligningerne der indgår i ligningssystemet skær hinanden er det ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2012 af peter lind

Det giver ingen mening at sige at et ligningssystem skærer hinanden.


Svar #4
29. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Nej, men hvis man har to ligninger og finder løsningen til de to ligninger, så finder man skæringspunktet mellem de to grafer for ligningerne (hvis det har en løsning) derfor må ligningerne der indgår i en matrice, også skære hinanden når man rækkeereducerer og finder løsningsværdierne til de ligninger der indgår i ligningssystemet. Hvordan skulle man ellers fortolke "løsningen til ligningssystemt?" 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan sige, at

X1 = 2-X3+4X4

X2 = X3-5X4

giver en parameterfremstilling for løsningen med (X3,X4) som parametre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2012 af SuneChr

# 0

Ligningssystemet kunne udmærket stamme fra et 3´grads polynomium, P, hvor man kendte fire

talsæt          ( x1 ; P(x1) ) , ......... , ( x4 ; P(x4) )   og hvor man skulle finde koefficienterne og konstantleddet.


Svar #7
29. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Jeg sætter pris på jeres hjælp, men jeg forstår stadig ikke helt hvordan jeg skal visualisere løsningen. 

 

#5

Okay men en parameterfremstilling  er jo i forbindelse med vektorer ik? Vil det sige at det giver os en vektor med kordinaterne X1,X2, som danner skæringspunkt med alle ligningerne i ligningssystemet når vi vælger at indsætte et tal i en af parameterne (X3,X4)? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. september 2012 af SuneChr

Løsningsmængden = { (x1 ; x2 ; x3 ; x4) | x1 = 2 - x3 + 4x4  ∧  x2 = x3 - 5x4 }

hvor x3 og x4 kan vælges frit, indenfor deres definitionsmængde, og dermed fastsætter værdierne af x1 og x2 .

En grafisk eller geometrisk tolkning af løsningsmængden er ikke mulig i det 3-dimensionale rum.

 


Svar #9
30. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Matrice med uendeligt mange løsninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.