Matematik

Faktorisér

30. september 2012 af matematiklytter (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Nogen, som kan hjælpe mig med denne opgave??

(x3+2x2) / (3x4+12x3+12x2)

 

På forhånd tak!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2012 af peter lind

I tælleren: sæt x2 ud foran en parentes.

I nævneren: det samme + find rødderne i det resulterend andengradspolynomium. Hvis rødderne er r1 og r1 kan det skrives som a(x-r1)(x-r2) hvor a er koefficienten til x2


Svar #2
30. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

så x2(x3+2)

jeg fandt frem til d = 0 

og x = - 2

så a(x+2)(x+2)

Hvordan kommer jeg så videre derfra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2012 af peter lind

I den første. Det bliver x2(x+2). Sæt det ind i udtrykket og forkort ud, hvor det er mulig


Svar #4
01. oktober 2012 af matematiklytter (Slettet)

Hvad mener du? Skal jeg bruge - 2 som x i x2(x+2)?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. oktober 2012 af peter lind

Du skal lave en brøk, hvor der i tælleren står dit resultat for x3+2x2 altså x2(x+2). I nævneren skal du skrive dit resultat for 3x4+12x3+12x2


Svar #6
01. oktober 2012 af matematiklytter (Slettet)

Altså, hvis jeg forstår dig ret nu; x2(x+2)/3(x+2)(x+2)

altså de 3(x+2)(x+2), kommer af a(x-r1)(x-r2), hvor -2 bliver en dobbeltrod =

3(x-(-2)(x-(-2) =

3(x+2)(x+2)

Er jeg overhovedet på rette vej? :S


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. oktober 2012 af peter lind

Ja men du mangler et x2 i nævneren


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. oktober 2012 af mathon

 

                          x2(x+2)    
                       ---------------         x ≠ -2
                        3x2(x+2)2

 

                           1
                       ----------
                       3(x+2)
 


Svar #9
01. oktober 2012 af matematiklytter (Slettet)

Okay, mange tak :-)

                             1
                       ---------- Er det korrekte resultat, ikke?
                       3(x+2)

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. oktober 2012 af mathon

             ja for

                                 x ∉ {-2,0}


Skriv et svar til: Faktorisér

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.