Fysik

Spændings og transitions tab?

01. oktober 2012 af madsfck (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til denne lille opgave, hvad formel skal jeg bruge?  

 

Ved et stort vandfald bygges et vandkraftværk. Kraftværket skal forsyne en by der ligger 25 kilometer derfra. (husk to ledninger så strømmen kan løbe frem og tilbage). Ledningerne er 5 mm i diameter og fremstillet af kobber. Byen skal modtage 100kWatt ved 400volt.

Du skal beregne:
Spændingstab og transitionens tab, hvis kraftværket højest kan afgive 600 volt.
Det samme hvis transitionen foregår ved 60kV.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2012 af peter lind

Det er sandsynligvis vekselstrøm, der sendes. Præcis hvad der sker er så afhængig af andre data i kraftværket


Svar #2
01. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

Dette er hvad jeg har fået oplyst, så hvis ikke man kan udregne ud fra dette, så ville det være underligt. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Opgaven virker noget urealistisk, men pyt.

5mmØ, giver 19,635mm2. 18Ω*km/mm2 giver: 50km* 18Ω*km/19,625mm2 = 45,84Ω ohmsk modstand.

100kW, 400V, 1 fase giver: 250A. Spændingsfald = 250A*45,84Ω = 11460V !  Det kan ikke lade sig gøre.

60 kV:

100kW, 60kV, 1 fase giver: 1,667A.  Spændingsfald = 1,667A*45,84Ω = 76,42V.  ( Spændingstab ).

Ledningstab, Ptab = R * I2 = 45,84Ω * (1,667A)2 = 127W.

 


Svar #4
04. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

Tak få lidt tekst på denne besvaring og måske hvilke formler det er der bliver brugt? 


Svar #5
04. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

Og skal jeg gange resultaterne med 2, nu når der er to ledninger? en derud og en tilbage? 

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Modstand = 18Ω/km  ved 1mm2 kobberleder er sådan en stærkstrøms-tommelfinger-regel.

Du kan efterregne ved brug af kobbers ledningsevne, osv.  :)


Brugbart svar (3)

Svar #7
04. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Der er ganget med 2  i  #3.  ( 2*25km = 50 km ).


Svar #8
04. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

mange tak.

Hvad er forskellen på transations tab og spændingsfald og hvad er formlerne for disse? :)


Svar #9
04. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

Og hvorfor er det vi bruger 400 volt, når det er ved 600 volt, som opgaven lyder på, skal vi ikke have de 600 volt ind i vores udregninger? :) 


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#8: Transitionstab = ledningstab er tabseffekten målt i Watt.  Her: Ptab = R * I2

Spændingsfald er spændingsforskellen mellem spænding på indgangssiden og udgangssiden målt i Volt. Her: ΔU = R*I.

#9:   I #3 er spændingsfaldet  ved 400V ( på udgangssiden ) beregnet til 11460V. For at dette kan lade sig gøre, må spændingen på indgangssiden være:  U = 11460 + 400 V = 11860 V.  Ved nu at lægge et "loft" over indgangsspændingen på 600V, for at sætte en grænse for galskaben, kan du drage den pædagogisk fornuftige konklusion, at effekten ikke kan overtføres rent praktisk, medmindre spændingen øges ( til 60 kV ).  Så lærte du det.  :)

 


Svar #11
04. oktober 2012 af madsfck (Slettet)

Tak ;) 

 


Skriv et svar til: Spændings og transitions tab?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.