Matematik

gennemsnit

02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Hejsa

Hvordan finder jeg gennemsnitsfarten, når jeg har en opgave der lyder:

Usain Blot fra Jamaica satte i 2009 verdensrekord, da han løb 100 m. på 9,58 s. Tilsvarende er de hurtigste maratonløbere ca. 2 h 10 min om atløbe 42,195 km.

Beregn gennemsnitsfarten for de to typer løb.

 

Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2012 af nielsenHTX

fart=længde / tid


Svar #2
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Så for at finde gennemsnitsfarten skal jeg sige:

Gennemsnitsfart for 100m. løb:        100/9,58 = 10,4 m/s.

Har jeg forstået det rigtigt, selvom det ikke umiddelbart giver nogen mening for mig?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt. Hvorfor giver det ikke nogen mening?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2012 af nielsenHTX

#2 det er korrekt,

en fysiker vil nok sige du skal have enheder på begge sider af lighedstegnet.


Svar #5
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#3 - Jamen, det er fordi at jeg tænkte på den anden del af opgaven:

42,195 km / 2h 10 min

Hvordan laver jeg 2 timer og 10 min, om til timer? Jeg skal vel ikke sige 2,10?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, man skal jo benytte, at der er 60 min pr time, ikke 100 min, så 10min = (10/60) time .

Man kan også omregne 2h 10 min til sekunder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2012 af nielsenHTX

#5 det er derfor enheder kan være vigtige.

hvor mange minutter går der på en time? andersen var for hurtig:p


Svar #8
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6 + #7

Der går 60 min. pr. time.

Så jeg skal sige: 2,(10/60) = 2,0166667 ? Eller er jeg helt ude af landevejen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. oktober 2012 af nielsenHTX

#8 hvis det , er et + så ja. og så det samme som i #2


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal gøre det rigtigt:

2 h 10 min = (2 + 10/60) h = (2 + 1/6) h = 2,166666... h , eller (13/6) h


Svar #11
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#9 + #10

Nåår, man skal altså lægge sammen? Hehehe ;)

Regnestykket ender med at hedde:

Gennemsnitsfarten for maratonløbet er: 42,195 km. /(2+1/6) h  <=>  19,475 km/h

Er der håb forude? hehe :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

jeg er ikke sikker på det gav nogen mening for DK AK

jeg ville regne meter per sekundt og gange det op med med til minut og time så ledes

100 / 9.58  X 60 X 60 gange 1000 for meter til kilometer  facit   der er mange decimaler men af rundet  37,578 kmt

42195 / 7800 x  60 x 60   gange 1000 for meter til kilometer  facit   der er mange decimaler men af rundet 19,474 kmt


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. oktober 2012 af nielsenHTX

#11 der er håb endnu :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

jeg kan se jeg er alt for langsom i optrækket her øv øv øv

 


Svar #15
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#13 Tusinde tak! :'D

#14 Jeg synes det gav god mening, det de andre forkalerede :D - Men på den anden side, ser din måde ud til at være rigtig let. Men jeg forstår ikke hvor du fik 7800 fra, og hvor kommaet forsvandt hen i 42,195. :D


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Der omregnedes til sek og til m: 2h 10min = 2·3600s + 10·60s = (7200+600)s = 7800s

42,195km = 42195m

Dernæst benytter man, at 1m/s = 3600m/(3600s) = 3,6km/h så man kan omregne en hastighed i m/s til km/h ved at gange med 3,6 .


Svar #17
02. oktober 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#16 Nåår... Tusinde tak Andersen11 :)

Men hvis jeg nu havde en anden opgave (hvilket jeg også har), der lyder: at månen bevæger sin i en cirkelbevægelse rundt om Jorden, med en baneradius på 384 399 km, og en omløbstid på 27,32166 døgn. Hvor hurtigt bevæger månen sig?

Skal jeg så ikke bare gøre som i de forrige opgaver:

afstand/tid  <=> 384399/27,32166 = 14069,4 km/dag?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. oktober 2012 af 123434 (Slettet)

17#

Ved ikke om, det er rigtigt.

2*3,14*384399km/27,32166


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man vil normalt angive Månens hastighed i sin bane i km/h eller m/s :

vMåne = 2·π·r / T = 2·π·3,84399·108m/(27,32166·24·3600s) = 1023m/s = 3683km/h


Skriv et svar til: gennemsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.