Biologi

Osmose, saltvandsfisk i ferskvand

05. oktober 2012 af mads446e (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har fået et spørgsmål der lyder:

Forklar hvad du tror der ville ske med en saltvandsfisk, hvis den kommer ind i ferskvand? Forklar hvorfor?

Håber der er nogen der kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. oktober 2012 af Casabon

Hvis partikelkoncentration i fiskens celler er mindre end i saltvand vil vand via osmose trækkes ud af fiskens celler til saltvandet. Derfor er saltvandsfisk tilpasset således at partikelkoncentrationen inde i cellerne og udenfor cellerne ikke er særlig forskellig. 

Partikelkoncentrationen i ferskvand er meget mindre end i saltvand. Når man sætter en saltvandsfisk i ferskvand vil vandet altså bevæge sig ved osmose fra ferskvandet og ind i fiskens celler. Konsekvensen er at fiskens celler svulmer op og dør eventuelt.


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. oktober 2012 af mathon

 

                                            posmose = R • T • ccolligativ

     

          ccolligativ = 2 • [NaCl]


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. oktober 2012 af mathon

 

               ccolligativ = osmolaritet


Skriv et svar til: Osmose, saltvandsfisk i ferskvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.