Fysik
Fjederkonstanter + masser
Der er to forskellige fjedre (k1 og k2), hvor hver af dem hænger to forskellige masser (mA og mB). Jeg skal bestemme disse masser. (Filen er vedhæftet)
Jeg benytter de formler, hvor
Wtot = v1∫v2 mvx dx = x1∫x2 kx dx
i dette tilfælde, ser vi
0∫v0mAvy dy = 0∫d k1y dy eller
(1/2)mA(v0)y2 = (1/2)k1·d2 ⇒ mA = k1·d2/(v0)y2 = (k1·d)/(2·g) , hvor (v0)y2 = 2gd
Så må mA = (100·0.1)/(2·10) = 0.5 kg
Til mB, kan man ombytte det med mA, og k2 med k1, får vi
mB = (k2·d)/(2·g) = 1.5 kg
til opgave b, skal jeg finde mC, og man kan aflæse på figuren, at det er to fjedre (både k1 og k2) der løfter lodden C, dvs
mC = ((k1 + k2)·d)/(2·g) = 2 kg
Hvis det hele er korrekt, hvordan finder jeg så massen D? Hvis det er forkert, vil I så være venlige at forklare mig, hvordan jeg gøre det på en rigtig måde?
Svar #1
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
I forsøg A og B er der balance mellem fjederkraften og tyngdekraften, så
mA·g = k1·d og mB·g = k2·d
I forsøg C virker de to fjedre i parallel, så
mC·g = (k1 + k2)·d
I forsøg D er de i "serie". Her vil der gælde, at
mD·g/k1 + mD·g/k2 = d
Svar #2
08. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)
#1
Det ser meget enklere ud end jeg havde forventet. Kan du venligst forklare mig først hvilke af de formler (integraler), man kan anvende i et bestemt interval, der kom frem til dem, du har opstillet de ligninger?
Foreksempel, ser jeg, at du har skrevet
mAg = k1d
mens min stod
2mAg = k1d
Svar #3
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Jeg har ikke benyttet integraler. Der er tale om ideelle og masseløse fjedre, så kraften, som en fjeder trækker med, er lig med k·d , og der er balance med tyngdekraften m·g . Jeg forstår ikke, hvorfor du gør det så indviklet med hastigheder og energibetragtninger. Man betragter hver fjederopstilling efter at der er opnået statisk ligevægt.
Svar #4
08. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)
#3
Okay, tak. Jeg forstår det heller ikke selv. Det er noget, vi plejer at gøre det på på universitetet. Jeg synes det er lidt sjovt at benytte integraler, når det hænger sammen med matematik.
Den sidste formel, har jeg ikke set det før. Det minder mig næsten om at finde en modstand af ens serieforbindelse.
Svar #5
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Integraler er et nyttefuldt hjælpemiddel de rigtige steder.
I den sidste formel benyttes, at fjederen k1 strækkes længden mD·g/k1 , mens fjederen k2 strækkes længden mD·g/k2 , hvilket de gør uafhængigt af hinanden. Tilsammen strækkes de længden d.
Ja, der er da en klar analogi med serie- og parallelforbundne modstande, pudsigt nok i en omvendt sammenhæng.
Skriv et svar til: Fjederkonstanter + masser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
