Kemi

Beregning af pH og puffer

11. oktober 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg har to opgaver her, som jeg har svært ved at lave, nogle der kan hjælpe?

a) Eddikesyre, HAc, er en svag monovalent syre. KA (HAc) = 1,74 * 10-5

50,0 ,L 0,100 M HAc blandes med 50,0 mL 0,100 NaOH.

Beregn pH?

b) En pufferopløsning er fremstillet ved at blande 500 mL 0,200 M HAc med 500 mL 0,200 M NaAc.

Beregn ph?

Hvor mange mL 6,0 M NaOH skal der tilsættes opløsningen for at pH er blevet 0,50 større?


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. oktober 2012 af mathon

a)

                      50,0 mL 0,100 M HAc blandes med 50,0 mL 0,100 NaOH

       giver
                      100 mL blanding indeholdende 0,005 mol CH3COONa-opløsning

 

         dvs
                     [CH3COO-] = (0,005 mol) / (0,100 L) = 0,05 M

                     pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(9,25 - log(0,05)) = 5,3

                     pH = 14 - 5,3 = 8,7


Brugbart svar (2)

Svar #2
11. oktober 2012 af mathon

b)
                                     pH = pKs + log(nb/ns)

                                     pH = 4,75 + log((0,1 mol) / (0,1 mol)) = 4,75

 


                                     CH3COOH   +   OH-   --->   CH3COO-   +   H2O

       stofmængdeforhold:
                                                   OH- : CH3COO- = 1 : 1

 

                                     pHny = 5,25 = 4,75 + log((0,1+x ) / (0,1-x))

                                     (0,1+x) / (0,1-x) = 105,25 - 4,75 = 100,5 = 3,16

                                     0,1+x = 3,16•(0,1-x) = 0,316 - 3,16x

                                     3,26x = 0,216

                                     x = 0,216 / 3,26 = 0,066 mol OH-
      ækvivalerende  
                                     0,066 mol NaOH = V • (6,0 mol/L)

                                                  V = (0,066 mol) / (6,0 mol/L) = 0,011 L = 11 mL
                                    
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2020 af sonjapos (Slettet)

Svaret #2 

metoden er rigtigt nok, der er bare en lille regne fejl

0,1+x = 3,16•(0,1-x) = 0,316 - 3,16x

 4,16x = 0,216


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2020 af mathon

         \small \begin{array}{lllll}& pH_{ny} = 5.25 = 4.75 + \frac{\log(0.1+x ) }{(0.1-x)}\\\\& \frac{0.1+x }{0.1-x} = 105.25 - 4.75 = 100.5 = 3.16\\\\& 0.1+x = 3.16\cdot(0.1-x) = 0.316 - 3.16x\\\\& 4.16x = 0.216\\\\& x = \frac{0.216 }{4.16}= 0.0519\; mol\; OH^-\\ \textup{\ae kvivalerende }\\& \textup{0.0519\; mol NaOH} = V \cdot (6.0\; \frac{mol}{L})\\\\& V = \frac{0.0519\; mol }{6.0 \;\frac{mol}{L}} = 0.00865\; L = 8.65\; mL \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2021 af linnea10

Hej. Hvordan fås 0.005 mol og at pKb = 9.25 i opgave a??


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2021 af MountAthos

Til # 5

opgave a )

0,005 Mol CH3COONa kommer fra

CH3COOH + NaOH → CH3COOH + H2O

0,05 liter 0,1 mol CH3COOH + 0,05 liter 0,1mol NaOH → 0,005 mol CH3COONa

pKb = 9,25 beregnes på denne måde

pKa + pKb = 14

pKa = -log Ka for CH3COOH 1.74 · 10-5 ( tallet er nævnt i opgaven )

pKa = -log 1.74 · 10-5 = 4.76  (i den aktuellle opgave er anvendt værdien 4.75)

pKb beregnet bliver

pKb = 14 - pKa

pKb = 14 - 4.75

pKb = 9,25


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2021 af mathon

tastekorrektion:

\small \begin{array}{lllll}& pH_{ny} = 5.25 = 4.75 + \log\left(\frac{0.1+x }{0.1-x}\right)\\\\& \frac{0.1+x }{0.1-x} =10^ {5.25 - 4.75} = 10^{0.5} = 3.16228\\\\& 0.1+x = 3.16228\cdot(0.1-x) = 0.316228 - 3.16228x\\\\& 4.16228x = 0.216228\\\\& x = \frac{0.216228 }{4.16228}= 0.0519\; mol\; OH^-\\ \textup{\ae kvivalerende }\\& \textup{0.0519\; mol NaOH} = V \cdot (6.0\; \frac{mol}{L})\\\\& V = \frac{0.0519\; mol }{6.0 \;\frac{mol}{L}} = 0.00865\; L = 8.65\; mL \end{array}


Skriv et svar til: Beregning af pH og puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.