Matematik

Implicit function theorem - "hjælp"

11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle kloge hoveder derude.

Jeg sidder pt. med en opgave, jeg har problemer med at regne.
Jeg skal finde dy/dx af funktionen sin(x)+cos(y)=sin(x)cos(y) vha. formlen 

dy/dx= -(dF/dx)/(dF/dy)= -(F_x/F_y).

Jeg skal bruge ovenstående formel til at løse opgaven.

Det jeg indtil videre har gjort (hvilket ikke er meget men anyway..):

sin(x)+cos(y)=sin(x)cos(y)      

sin(x)+cos(y)-sin(x)cos(y)=0

Det er her, hvor jeg er gået lidt i stå.. 
Er der nogen, der kan hjælpe og forklare lidt af fremgangsmåden herefter? 

 

Tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den givne formel kan benyttes, når den implicitte funktion er defineret ved et udtryk af formen

F(x,y) = 0 .

Derfor er det formen

sin(x) + cos(y) - sin(x)·cos(y) = 0

der skal benyttes, hvor her

F(x,y) = sin(x) + cos(y) - sin(x)·cos(y)

Beregn så ∂F/∂x og ∂F/∂y .


Svar #2
11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet)

Yes, det har jeg nogenlunde forstået. 

∂F/∂x = cos(y) - sin(x) · cos(y)

Kan du give et hint til ∂F/∂y - er lidt i tvivl om, hvordan man skal bære sig ad. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt differentieret. Man finder ∂F/∂x ved at betragte x som den variable og betragte y som en konstant og så differentiere med hensyn til x:

∂F/∂x = cos(x) - cos(x)·cos(y) .

Prøv nu selv at beregne ∂F/∂y .


Svar #4
11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet)

Min fejl. 

∂F/∂y = -sin(y)-sin(x) · (-sin(y))

 

Korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Svar #6
11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet)

 

Hm.

Så...: dx/dy = - ((∂F/∂x)/(∂F/∂y)) = -((cos(x) - cos(x)·cos(y))/(-sin(y)-sin(x) · (-sin(y)))) = Fx/Fy

Det skal vel forkortes lidt før det kan afleveres med god samvittighed? :s 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er dy/dx man finder ved det udtryk .

Hvis man benytter den oprindelige ligning

sin(x) + cos(y) = sin(x)·cos(y) ,

har man

cos(x) -sin(y)·dy/dx = cos(x)·cos(y) - sin(x)·sin(y)·dy/dx ,

hvoraf

sin(y)·(1 - sin(x))·dy/dx = cos(x)·(1 - cos(y)) , så at

(sin(y)/(1 - cos(y))) · dy/dx = cos(x)/(1 - sin(x))

Herved har man opnået en differentialligning, som den implicit givne funktion skal opfylde.


Svar #8
11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet)

Men i opgaveformulering står der bare, at man skal finde dy/dx - er det så nødvendigt at fortsætte, som du har gjort i #6 ? 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, så er udtrykket for dy/dx vel tilstrækkeligt.


Svar #10
11. oktober 2012 af kristensen93 (Slettet)

#9 

Det satser jeg på - ellers må det blive en genaflevering. 

Tak for hjælpen og godnat. 


Skriv et svar til: Implicit function theorem - "hjælp"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.