Matematik

Løs ligningen x2-x-6=0

11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle der ude

Jeg har lidt af et problem med at løse sådan en ligning. Derfor har jeg brug for lidt hjælp. Jeg vil bede dig om at skrive alt hvad du gør, så jeg kan forstå dine skridt.

 

Her kommer ligningen:

x2-x-6=0

 

 

Tusind mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2012 af mathon

 

       x2 - x - 6 = 0

       (x - (1/2))2 - (1/4) - 6 = 0

      (x - (1/2))2 = (5/2)2

      (x - (1/2)) = ±(5/2)

       x = (1 ± 5)/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er en 2.-gradsligning. Beregn ligningens diskriminant og beregn så rødderne. Slå op i bogen, hvis det ikke ligger lige for.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

..


Svar #4
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

Mange tak mathon.

Formlen for diskriminanten der er over nul : -b+-√d/2a

Dermed kan facit ikke være x=(1+-5)/2 men x=(-1+-5) ikkesandt?

 

 


Svar #5
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

divideret med 2 selfølgelig

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er helt korrekt, som mathon skriver i #1, dvs x = -2 ∨ x = 3 .

Man kan også se på faktoriseringen af 2.-gradspolynomiet, idet man har

x2 - x - 6 = 0 , eller

(x + 2)·(x - 3) = 0 ,

hvoraf man umiddelbart aflæser rødderne.


Svar #7
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

men når der i formlen stårat -b, så skal man vel skrive b i minus? Det har en forklaring frividen gjort hvor b var positiv men ifølge formlen gjord den negativ fordi formlen sagde det.

Takker Andersen :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2012 af mathon

 

                     x2 + (-1)x + (-6) = 0

    a = 1
    b = (-1)
    c = (-6)

       d = b2 - 4•a•c = (-1)2 - 4•1•(-6) = 1 + 24 = 25 = 52

       √(d) = √(52) = 5

 

                                          -b ± √(d)      -(-1) ± 5        1 ± 5
                                   x =  ----------- =   ---------- =      -------
                                             2•1                   2                2

                                 
        

  


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I 2.-gradsligningen

x2 - x - 6 = 0

er b = -1 . Her er d = (-1)2 - 4·1·(-6) = 25 = 52 , så derfor er

x = (-b ±√d) / (2a) = (-(-1) ±5) / (2·1) = (1 ±5) / 2 .

Når b = -1, er -b = 1 .


Svar #10
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

Mange mange tak mathon. det var så en stor hjælp :)

Nu er jeg helt med på den :)

 


Svar #11
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

lige et endeligt spørgsmål.

Når jeg ligger 3 ind får jeg nul, men hvordan skriver i -2 ind i lommeregneren for at den skal give 0?

har prøvet tusin gange og et vil ikke virke

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det kan regnes simpelt i hånden:

(-2)2 -(-2) -6 = 4 + 2 -6 = 0


Svar #13
11. oktober 2012 af Cerebrum (Slettet)

Sååå taknemmelig :)

tak tak

 


Skriv et svar til: Løs ligningen x2-x-6=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.