Matematik

Hældningen for en parabel

13. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen ;)

 

Jeg vil gerne lige høre om der er en formel for beregning af hældningen a for en parabel, når jeg har to koordinater på parablen.

Jeg ved at formlen for beregning af hældningen for rette linjer er (y2-y1)/(x2-x1), men jeg er rimelig sikker på at dette ikke gælder for parabler. 

 

På forhånd tak

og god weekend


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2012 af mathon

 

                      f(x) = ax2 + bx + c

                      f '(x) = 2ax + b                         (som ikke hedder a)

                      f '(xo) = 2a•xo + b

"hældningen a for en parabel"   --->   hældningen for en parabels tangent i (xo,yo) er
                                                                                                           f '(xo) = 2a•xo + b


Svar #2
13. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

er hældningen så lig med tangentens hældning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2012 af mathon

                    Ja


Svar #4
13. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

Og er det lige meget, hvordan jeg tegner tangten i forhold til parablen? Altså kan jeg bare lade tangenten ramme parablens toppunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Prøv at formulere hele opgaven. Det er sikkert beskrevet i opgaven, hvilken tangent det drejer sig om. Tangenten til parabelen i dens toppunkt er en vandret tangent.


Svar #6
13. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

#5

Problemet er,at der ikke er angivet nogen tangent. opgaven går ud på at finde funktionsforskriften for parablen,.

Jeg ved at parablen går gennem de tre punkter B(-812;257) C(812;257) og M(0;77)

Jeg ved at parablens ligning er f(x)=ax^2+bx+c

Jeg ved at c er 77, da den skærer y-aksen i punktet M, men jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal regne a og b 


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Da punkterne B og C har samme y-koordinat og ligger symmetrisk omkring y-aksen, har den toppunkt i M . Forskriften har derfor formen

f(x) = ax2 + c ,

hvor c = 77 og a bestemmes af

257 = a·8122 + 77 .


Svar #8
18. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

er b lig med 0, når parablen er symmetrisk?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. oktober 2012 af mathon

                 alle parabler er symmetriske omkring deres symmetriakse    x = -b/(2a)

                 når specifikt y-aksen er parabelsymmetriakse x = -b/(2a) = 0     a≠0
                 er b = 0
   hvoraf
                 f(x) = y = ax2 + c


Svar #10
18. oktober 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

Tusind tak ;)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juni 2013 af hejhej116 (Slettet)

Hvad gør man hvis man ikke fatter en skid af hvad der blev svaret ? :O


Skriv et svar til: Hældningen for en parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.