Matematik

Differentialligning 1. orden

14. oktober 2012 af Henrik0902 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen, 

Jeg sidder fast i en opgave, som jeg ikke rigtig kan finde ud af. 

En model for udviklingen af befolkningstallet i Mexico efter 2007 antages det, at den årlige vækstrate r, er en funktion af tiden t (målt i antal år efter 2007), som tilfredstiller differentialligningen

dr/dt = -0,025r

og at r(0) = 0,017

a) Bestem r som funktion af t - Denne opgave har jeg løst. Men hvordan griber jeg opgave b an?

 

Derudover antages det, at befolkningstallet N(t) (målt i mio) som funktion af tiden t (målt i år efter 2007 tilfredsstiller differentiallingen

N/dt = r(t) * N, og at N(0) = 106, 5

b) Bestem N som funktion af t, og benyt N til at bestemme, hvor mange år der går fra 2007, til befolkningstallet når op på 200 mio.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2012 af mathon

 

                dr/dt = -0,025r         betyder jo at vækstraten er negativ

         da
                 r(t) = ro·e-0,025•t      er en aftagende funktion

 

                                           ...er det meningen?


Svar #2
14. oktober 2012 af Henrik0902 (Slettet)

Det går jeg ud fra, at det er


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2012 af mathon

 

              hvilket ikke harmonerer med udtryksformen

              "hvor mange år går der fra 2007 til befolkningstallet når op på 200 mio?"

              fra 106,5 mio


Svar #4
14. oktober 2012 af Henrik0902 (Slettet)

Det er i hvertfald det, som fremgår af opgaveformuleringen


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2012 af mathon

 

                         ...skriv hele opgaveteksten helt nøjagtigt


Svar #6
14. oktober 2012 af Henrik0902 (Slettet)

Den er vedhæftet ;-)

 


Skriv et svar til: Differentialligning 1. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.