Fysik

Paschen serien

14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Jeg skal finde bølgelængden på det mest energirige foton i paschen-serien, der må have en energi mindre end:

E_3=hcR/3^2 =(13,6 eV)/9=1,51 eV    

problemet er når jeg bruger Rydberg formlen bliver mine bølgelængder for små (eller er de for store? )

Her prøver jeg med m=3 og n=5:

1/λ=R*(1/m^2 -1/n^2 )=1/λ=1,097*10^7 m^(-1) (1/3^2 -1/5^2 )=4 nm

Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at det er 1/λ man finder med Rydbergs formel.

1/λ = 1,097·107m-1·(1/9 - 1/25) = 7,80·105m-1


Svar #2
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Hvilket betyder at man skal dividere sit facit med 1?

har prøvet mange kombinationer men kan ikke komme frem til det resultat du får der?

har prøvet at dividere med 1 eller bruge x^-1 knappen på allle mine rydberg udregninger, men har ikke fået nogle bølgelængder i nærheden af det jeg skal bruge.


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Man finder jo så

λ = 1 / (1/λ) = 1 / (7,80·105m-1) = 1,282·10-6m = 1282nm

 


Svar #4
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

problemet er jeg ikke kan fremtrylle samme del-resultat (7,80·10^5m-1) som du får, kunne du skrive hvordan du helt nøjagtigt taster det ind?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man beregner

1/λ = 1,097·107m-1·(1/9 - 1/25) = 1,097·107m-1·16/225 = 7,80·105m-1


Svar #6
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

 "16/225" !? hvordan kommer man dertil?

tak for svarene forøvrigt

det jeg tror der er fejlen på min side er jeg ikke har det der "m^-1" på lommeregneren


Brugbart svar (2)

Svar #7
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg formoder at du er bekendt med brøkregning fra grundskolen:

(1/9) - (1/25) = (25 - 9)/(25·9) = 16/225 ,

men ellers skulle en moderne lommeregner også kunne klare en brøkdifferens i en parentes.

Man taster normalt ikke enhederne ind ved de praktiske beregninger på lommeregneren, men man sørger for at tage dem med i mellemregningerne på papiret.


Svar #8
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Nej den regneregel kender jeg ikke, der er helt klart nogle huller i mine basale regne færdigheder. Kan ikke engang se hvordan det sku give mening nu hvor du ellers har penslet det ud...

det må jeg lige researche på.


Brugbart svar (2)

Svar #9
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

I de små klasser lærer man at lægge brøker sammen ved at forlænge dem til en fælles nævner:

(a/b) + (c/d) = (a·d)/(b·d) + (c·b)/(b·d) = (a·d + c·b) / (b·d)


Svar #10
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

synes det ser pænt avanceret ud for grundskole regning, men kan nu se det går op.

Er snart 40 år og kunne simpelthen ikke forstå eller tåle matematik i tidligere, ikke før jeg selv ville udfordre det for et par år siden.

Tak for det Andersen11 :)


Svar #11
14. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Hvad hedder den "m" funktion (reciprok?), som i : "7,80·10^5m-1"


Skriv et svar til: Paschen serien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.