Kemi

pH-beregning

16. oktober 2012 af Stinapede (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle, jeg har denne opgave jeg har lidt problemer med

Beregn pH i en 0.10 M opløsning af kobber(II)nitrat - Cu(NO3)2

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gribe den an, og kan ikke finde pka-værdien i nogle opslagsværker?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2012 af kuerten15

Nitrater er opløselige i vand, derfor:

Cu(NO3)2 + 2 H2O --> 2 HNO3 + Cu(OH)2

HNO3 er en stærk syre og Cu(OH)2 er en svag base og derfor vil pH være lavere end 7.

pKa(HNO3) = -1,30  <=>  Ka = 10-(-1,3) = 19,95

Kb = 1,0*10-14 / 19,95 = 5,01*10-16

HNO3 + OH- --> NO3- + H2O , Kb = 5,01*10-16

Kb = [HNO3][OH-] / [NO3-] = x * x / 0,20 = 5,01*10-16  <=> x = 1,00 * 10-8 = [OH-]

[NO3-] = 0,20 fordi der dannes 2 NO3- for hver Cu(NO3)2.

pH = 14 - pOH = 14 - (-log(1,00 * 10-8)) = 6


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.