Kemi

hjælp!

17. oktober 2012 af ibta (Slettet) - Niveau: B-niveau

vi har lavet forsøg.. 

vi fik følgende:

saltsyre 0,0010 M hvor vi har målt pH til 2,60

saltsyre 0,00010 M hvor vi har fået målt pH til 3,65

 

jeg har beregnet pH:

saltsyre 0,0010 M =3

saltsyre 0,00010 M= 4

 A) beregn pH-ændringen i forsøget og sammenlign med den teoretiske pH-ændring:

 

b) forklar ændringen i pH ud fra pH-skalaen

 

c) vis med beregning, hvor mange % opløsningen på 0,0010 M må afvige for at den netop overholder kravet om maksimal afvigelse på 02 Ph-enhed. 

 

håber nogen kan hjælpe? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

A) pH-ændringen i forsøget: ΔpH = 3,65-2,60 = 1,05

    Teoretisk pH-ændring: ΔpH = 4-3 = 1

    Der er altså overensstemmelse mellem forsøg og teori

B) Du kan måske forklare det ud fra formlen:

     - Ændringen indebærer at [H3O+] bliver 10 gange mindre (fra 10-3 M til 10-4 M)

      pH = -log([H3O+]/10) 

      = -(log([H3O+]) - log(10))

      = log(10) - log([H3O+])

      = 1 - log([H3O+]),  hvor -log([H3O+]) er et positivt tal, da [H3O+] er under 1.

      - pH stiger altså med én, når [H3O+]-koncentrationen formindskes en faktor 10.

      Brug evt. grafen fra denne side: http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:PH-skala.jpg

      Eller du kunne henvise til farveændringen i pH-indikatoren

C) Hvis pH fx afviger ved at den er 0,2 lavere end den skal være, skal du løse ligningen mht. p:

pH0-0,2 = -log([H3O+]0*p)

Hvor pH0 er pH-værdien ved [H3O+]0 = 0,0010 M og p:

p = [H3O+]ny /[H3O+]0.

Procentvis afvigelse: (([H3O+]ny-[H3O+]0)/[H3O+]0) *100% = (p-1)*100%

 


Skriv et svar til: hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.