Matematik

Homogent lineært ligningssystem

17. oktober 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Der er givet koefficientmatricen til et homogent lineært ligningssystem:
 

Dette skal forestille en matrice:

[1, 1, -1                  a,  1, -1                  -1 , a, 1]          hvor a ε R

a) Opskriv for a = -1 det tilhørende ligningssystem, og find inden for R3 samtlige løsninger for det.

b) Bestem for enhver værdi af a rangen af A (hvordan afhænger den af værdien af a?)

 

Jeg er mega meget i tvivl på hvordan man gør dette her. Er der nogle derude, der kan hjælpe mig?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Jeg formoder, at der er tale om matricen

hvor a ∈ R . Det homogene ligningssystem er da

                                   A x = 0

Beregn det(A) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2012 af Euroman28

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Med a = -1 ser det homogene ligningssystem da således ud:

 

                                        

 

Det ses, at Lign 1 og Lign 3 er ækvivalente, hvorfor ligningssystemet kollapser til systemet

 

                                       

Løsningsmængden findes altså som skæringen mellem to planer, dvs den rette linie i planen x1 = 0 med ligningen x3 = x2 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2012 af signegeisler (Slettet)

Jeg er blevet stillet samme opgave, og vil lige bemærke, at de første a i matricen har negativt fortegn, hvilket, hvis jeg ikke tager fejl, resulterer i at alle tre ligninger er ækvivalente for a = -1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2012 af signegeisler (Slettet)

Til gengæld kunne jeg godt bruge hjælp/hint til b)-delen af opgaven: Bestem for enhver værdi af a rangen af A. 
Jeg ved, at rangen er 1, hvis a = -1.

Jeg har udført Gauss-Jordan-elimination på matricen uden en værdi for a indsat, og får da en trappematrice af rang 3. Og der er nok noget jeg mangler at indse, siden jeg stiller dette spørgsmål, men hvordan ved jeg, at der ikke er andre "specialtilfælde", altså andre værdier for a, hvor rangen ikke bliver 3? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2012 af Euroman28

Handler den her opgave ikke i det store hele om at vise at for hvilke værdier af a at 

 

 

hvor   at disse vektorer, så skal opfylde  og være lineær afhængige og det vil sige udspænde  ??

 

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2012 af signegeisler (Slettet)

Undskyld, men jeg er slet ikke med på, hvad du mener med at vektorerne skal udspænde R3. Er R3 ikke et talsæt med tre elementer indenfor de relle tal? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2012 af wut123 (Slettet)

Du har matricen

                  

For a≠-1 fås

           

og for a=-1 fås

             

Heraf ses at rangen af A er 1 for a=-1 og 3 for a≠-1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2012 af signegeisler (Slettet)

Det er jeg med på. Jeg er bare i tvivl om, hvordan man kan se, at der ikke er andre værdier af a for hvilke rangen ikke bliver 3. Men det ser man måske bare under Gauss-Jordan-eliminationen? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2012 af wut123 (Slettet)

Ja, du viser jo netop at

                 

for et vilkårligt reelt tal a≠-1


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. oktober 2012 af signegeisler (Slettet)

Ja, jeg tror jeg er med nu. Tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. oktober 2012 af Materfabb (Slettet)

Er svaret til opgave a) så bare at der er 0 løsninger idet trap(T) er = http://i.imgur.com/VX3ZK.png


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. oktober 2012 af wut123 (Slettet)

#12

Nej. I opgave a) betragter man ligningssystemet for a=-1 ,og i det tilfælde er der uendelig mange løsninger.

Du har fundet at løsningen for a≠-1 er x = (0,0,0)


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2012 af Materfabb (Slettet)

Ah okay så i a) får man (se vedhæftet fil) som betyder at der er uendeligt mange løsninger.

og hvordan regner man de resterende opgaver ud?

b) Bestem for enhver værdi af a rangen af A (hvordan afhænger den af værdien af a?).

c) Bestem samtlige reelle løsninger for det lineære ligningssystem:

x1+x2-x3=0

-a*x1+x2-x3=0

-x1+a*x2+x3=0

d) For hvilke værdier af a har A en invers matrix? Find den inverse matrix for a = 2.

Vedhæftet fil:2a.png

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2012 af wut123 (Slettet)

b) løst i #8

c) opskriv koefficientmatricen hørende til ligningssystemet. Virker den bekendt?

d) benyt at en kvadratisk matrix har en invers hvis og kun hvis den er regulær (har fuld rang)


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. oktober 2012 af Materfabb (Slettet)

okay så i opgave a) er svaret uendeligt mange løsninger i følge udregningen i den vedhæftede fil?

i b) synes jeg ikke det giver mening. Der bliver spurgt om hvordan A afhænger af a og er svaret så bare at rangen til a = -1 er 1 for A og rangen er 3 til a ≠ -1 eller hvordan?

i c) har jeg brugt ReducedRowEchelonForm(A) og får samme svar som i b) altså hvor a er ukendt. og rangen her må da være 3 igen.

 

opgave d) kan jeg ikke forstå en dyt af :(

Vedhæftet fil:2a.png

Brugbart svar (0)

Svar #17
21. oktober 2012 af wut123 (Slettet)

a) Ja, og løsningsmængden er givet ved

                         

b) Ja

c) Ligningssystemets koefficientenmatrix er A. Løsningen for a=-1 blev fundet i opgave a) og løsningen for a≠-1 kan ses ud fra b).

d) har en invers når har fuld rang (når rk(A)=3). Se opgave b).  


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. oktober 2012 af Materfabb (Slettet)

Så svaret i b) og c) er det samme og spørgsmålet er bare formuleret anerledes?

d) og dette betyder at når a ≠ -1 har A en invers? i så fald får jeg inversen med a=2 til at være (se vedhæftet fil)

 

Vedhæftet fil:invers.png

Brugbart svar (0)

Svar #19
22. oktober 2012 af Materfabb (Slettet)

Mangler stadig et svar her, hvis nogen vil hjælpe mig :)


Skriv et svar til: Homogent lineært ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.