Fysik

Højde v2

18. oktober 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg genopretter ny tråd for hvert spørgsmål https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1252502

"A nut comes loose from a bolt on the bottom of an elevator as the elevator is moving up the shaft at 3.00 m/s. The nut strikes the bottom of the shaft in 2.00 s. (a) How far from the bottom of the shaft was the elevator when the nut fell of? (b) How far above the bottom was the nut 0.25 s after it fell of?" Facit: a, 13.6 m, b: 14 m

Jeg skriver

y = (-3)·2 - (1/2)·9.8·2= -25.6

Hvis jeg ikke sætter -3 på (altså den modsatte retning af hastighed), så får jeg -13.6 m. Jeg forstår det ikke helt med matematisk forklaring.

Til den næste opgave, har jeg tænkt mig at tilføje 0.25 s med 2 s. Altså t = 2.25, så får man

y = (3)·2.25 - (1/2)·9.8·2.252 = -18.06 m, men

hvis jeg prøver at finde først med 0.25, hvorefter jeg lægger denne højde sammen med den forrige højde, får man

y = (3)·0.25 - (1/2)·9.8·0.252 = 0.44 m   (ingen negativ værdi, igen uforståelig). 

Så 13.6 + 0.44 = 14.04 m

Jeg ved, det ser forvirret ud her. Håber I kan forklare mig bedre.


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

y(t) = -(1/2)g·t2 + vy0·t

Her er v0y = 3,00m/s og t = 2,00s, hvilket giver y(2,00s) = -13,64m ; y(t) regnes positiv opad.

Tilsvarende

y(0.25s) = 0,443m

der jo skal lægges til de 13,64m for at få møtrikkens højde over elevatorskaktens bund, dvs 14,08m.

Nulpunktet for y-aksen er sat til det sted, hvor elevatoren er, da møtrikken løsnes.

Men hvorfor ikke holde diskussionen til den oprindelige tråd i stedet for at sprede det ud og skulle gentage opgaven hver gang?

 


Skriv et svar til: Højde v2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.