Fysik

Nogle opgaver

18. oktober 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) "A nut comes loose from a bolt on the bottom of an elevator as the elevator is moving up the shaft at 3.00 m/s. The nut strikes the bottom of the shaft in 2.00 s. (a) How far from the bottom of the shaft was the elevator when the nut fell of? (b) How far above the bottom was the nut 0.25 s after it fell of?" Facit: a, 13.6 m, b: 14 m

2) "A body is projected downward at an angle of 30º with the horizontal from the top of a building 170 m high. Its initial speed is 40 m/s. [...] (c) At what angle with the horizontal will it strike?" Facit: c: 60º

Jeg har regnet ud, at afstanden ville være 145.15 m lang, hvor objektet lander. Så ved jeg, at

x = [v02sin(2θ)]/g ⇒ θ = sin-1(x·g/v02) = sin-1(145.15·9.8/(-40)2) = 31.32º

Jeg skrev -40 m/s, fordi y-retning er negativt.

3) "Prove that a gun will shoot three times as high when its angle of elevation is 60º as when it is 30º, but the bullet will travel the same horizontal distance."

Vi siger, at forholdet mellem de to højde skal være 3. Altså

(sin(3θ)·v1·t1 - (1/2)·g·t12) / (sin(θ)·v2·t2 - (1/2)·g·t22) = 3

Da disse længder er ens, må cos(3θ)·v1 = cos(θ)·v2

Men jeg ved ellers ikke, hvad man skal gøre. Skal jeg isolere et eller andet og sætte det ind, så skal det vise, at forholdet er 3?

4) "A ball is thrown straight upward with a speed v from a point h meters above the ground. Show that the time taken for the ball to strike the ground (v/g)[1 + √(2hg/v2)] where g is positive."

Jeg ved, at der, hvor bolden skal ramme på jorden er lig med 0, y = 0. Så

0 = sin(θ)·v·t - (1/2)g·t2 + h ⇒ v = [(1/2)g·t]/sin(θ)

x = cos(θ)·v·t = cos(θ)·([(1/2)g·t]/sin(θ))·t = [1/tan(θ)]·(1/2)·g·t2

og så skal jeg isolere t, får jeg ikke det samme resultat som opgaven bad om.


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. oktober 2012 af mathon


Svar #2
18. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

Jeg er helt enig, at det er for meget. Er det en god ide, at jeg opretter en ny tråd for hvert spørgsmål?


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1252816

2) skråt kast med v0x = v0·cos(30º) , v0y = -v0·sin(30º) = -v0/2 , y(0) = 170m , x(0) = 0m, v0 = 40m/s , så

x(t) = v0·cos(30º)·t

y(t) = -(1/2)·g·t2 -(v0/2)·t + y(0) ,

y(t0) = 0 ⇒ t0 = 4,19s , så vx(t0) = v0·cos(30º) , vy(t0) = -(g·t0+v0/2)

             ⇒ tan(α) = (g·t0+v0/2) / (v0·(√3)/2) ⇒ α = 60,47º .


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

3)

Benyt, at

x(t) = v0·cos(θ)·t

y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0·sin(θ)·t

Projektilet lander, når y(t) = 0 . Det når sin største højde, hvor y '(t) = 0 .


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

4)

Her har man (da "straight upward" medfører bevægelse i lodret retning alene),

y(t) = -(1/2)·g·t2 + v·t + h , (v > 0)

og man skal så løse ligningen y(t) = 0 og udvælge den positive rod , dvs

d = v2 + 2gh ,

og dermed

t = (-v - √(v2 + 2gh))/(-g) = (v/g) + (v/g)·√(1 + 2gh/v2)


Svar #6
18. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

#3

Havde overhovedet ikke tænkt på at finde vinklen på en lettere måde, hvor

tan(α) = vy(4.19)/vx(4.19) ⇒ α ≈ -60.43º (dvs. 60.43 grader fra negative x-retning i 2. kvadrant)

#4

Vil de begge to hastighed ved skuddet også være ens? Jeg ved, at bolden, der skyder op ved vinklen 60 grader vil vare længere end med vinklen 30 grader - når de lander ved samme punkt.

#5

Forstået. (føler mig ret dum >.<)


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Til 3) . Jeg gik ud fra, at projektilet afskydes med samme begyndelsesfart v0 . Af

x(t) = v0·cos(θ)·t

y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0·sin(θ)·t

har vi så

y(t1) = 0 ⇒ t1 = 0 ∨ t1 =  2v0·sin(θ) / g , (hvor vi bortkaster t1 = 0), og dermed

x(t1) = (v02/g)·sin(2θ) .

Det ses heraf, da sin(2·30º) = sin(2·60º), at x(t1) er ens for de to vinkler θ = 30º og θ = 60º .

Den maksimale højde opnås, hvor y '(t0) = 0 , dvs for -gt0 + v0·sin(θ) = 0 , dvs for t0 = v0·sin(θ) / g , hvor vi får

y(t0) = -(1/2)·g·t02 + v0·sin(θ)·t0 = -(1/2)·g·(v0·sin(θ)/g)2 + v0·sin(θ)·v0·sin(θ)/g

       = (1/2)·(v02/g)·sin2(θ)

Vi har nu, at sin2(60º) / sin2(30º) = ((√3)/2)2 / (1/2)2 = 3 , hvoraf det ses, at projektilet kommer 3 gange så højt op ved θ = 60º som ved θ = 30º .


Svar #8
19. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

#7

Det er en rigtig god forklaring, du kom med Torben. Lige nu tænker jeg på noget inden jeg læser videre om Newtons love; hvordan det kan være, at afstanden vil være lige, når vinkler er forskellige? Er der nogen 'regel' indenfor trigonometrien? (Altså sin(2θ) = sin(2·30) = sin(2·60))

Hvis vi antager, at vinklen skulle være 40 grader istedet for 30 grader, hvad vil den nye vinkel så være, når højden er tre gange så meget? Hvis jeg følger din fremgangs måde, så mener jeg at

sin2(θº) / sin2(40º) = 3   så isolerer jeg vinklen θ

sin2(θº) = 3·sin2(40º)

sin(θº) = ±√(3·sin2(40º))

osv. Er det korrekt? Nej, det er forkert, idet sin(θº) skal være i interval mellem -1 til 1.


Brugbart svar (2)

Svar #9
19. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg kan ikke helt følge, hvor du vil hen.

Hvis man vil undersøge, for hvilke sæt af vinkler at den vandrette afstand bliver den samme, skal man vælge et θ1 og så løse ligningen (se #7)

sin(2θ2) = sin(2θ1) .

Der gælder selvfølgelig enten 2θ2 = 2θ1 , eller 2θ2 = π - 2θ1 , og det er den sidste, ikke-trivielle ligning, der er interessant her:

θ2 = (π/2) - θ1 .

De to vinkler θ1 og θ2 er altså komplementvinkler.

Hvis man vil undersøge, for hvilke sæt af vinkler at den lodrette højde for den ene er 3 gange højden for den anden, skal man løse ligningen

sin22) = 3·sin21) .

Det er klart, at der skal gælde sin(θ1) ≤ 1/√3 , dvs θ1 ≤ 35,26º .

Hvis man ønsker begge betingelser opfyldt, skal der så gælde

cos21) = 3·sin21) ,

dvs sin(θ1) = 1/2, eller θ1 = π/6 = 30º , og dermed θ2 = π/3 = 60º .

 


Svar #10
19. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

#9

Altså, jeg prøver at ændre på en ny vinkel istedet for 30 grader. (Jeg vil gerne teste det for at forstå bedre)

Hvor kommer det her fra,

"Det er klart, at der skal gælde sin(θ1) ≤ 1/√3, dvs θ1 ≤ 35,26º" ?

Jeg gættede på, at det skulle fx være θ1 = 40, men det kan det ikke være muligt, idet det skal være mindre, altså θ1 ≤ 35,26º. Så, hvordan har du fundet frem til det?

Det samme med

"cos21) = 3·sin21)"


Brugbart svar (2)

Svar #11
19. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der skal jo gælde, at sin(θ2) ≤ 1 , hvorfor 3·sin21) ≤ 1 og dermed sin(θ1) ≤ 1/√3 .

Hvis man ønsker både

sin22) = 3·sin21)

og

sin(2θ2) = sin(2θ1)

opfyldt, skal der af den sidste gælde θ2 = (π/2) - θ1 , og deraf ses jo, at

sin(θ2) = sin((π/2) - θ1) = cos(θ1) ,

hvorfor der skal gælde

cos21) = 3·sin21) ,

eller

1 - sin21) = 3·sin21) ,

eller

sin21) = 1/4, og dermed

sin(θ1) = 1/2 ,

da vi kun betragter vinkler i intervallet [0;π/2] .


Svar #12
19. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

#11

(Du er for hurtig til at svare på! Godt og veldetaljeret!)

Så er sagen opklaret! Tusind tak for de store hjælp!


Skriv et svar til: Nogle opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.