Matematik

hmm lidt hjælp..

17. september 2005 af stumpL (Slettet)
udetemperaturens svingninger i løbet af et døgn i en solrig første halvdel af maj kan tilnærmelsesvis angives ved
f(t)=11,0+4,9sin(pi/12(t-8))

hvor t er tiden målt i timer efter midnat
f(t) er temperaturen målt i greder.

1) bestem den højeste og laveste temperatur samt de tidspunkter i døgnet, hvor de forekommer.

2) bestem de tidspunkter i døgnet, hvor temperaturen er 13 grader.

mit bud:
1) højeste temperatur: 11,0+4,9=15,9 grader
laveste temperatur: 11,0-4,9=6,1 grader
er dette rigtigt?
hvad skal jeg mere gøre for at løse opgaven?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

ad 1)
Korrekt; men hvordan kan du med sikkerhed vide, at disse temperaturer antages?

ad 2)
Grafisk løsning eller formel ligningsløsning.

//Epsilon

Svar #2
17. september 2005 af stumpL (Slettet)

1)
jeg ved heller ikke med sikkerhed om disse temp antages.. ved ikke helt hvordan jeg skal lave opgaven...

2)
har tegnet grafen på lommeregner, og satte x=13, men det gad den ikke...
hvad kan jeg så gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:

ad 1)
Du kan undersøge, om de temperaturer antages ved at se på sinusfaktoren;

sin(pi/12*(t-8)) (1)

Vi ved, at funktionen sin(x) er lig -1 præcis hvis

x = -pi/2 + (2pi)n, n E Z *)

2pi*n angiver blot, at sinus jo er 2pi-periodisk; hver gang man adderer et helt multiplum af 2pi til -pi/2, får man samme sinusværdi. For n = 0 er

x = -pi/2

men dette svarer netop til t = 2 (regn selv efter) i sinusfaktoren (1) ovenfor. Men t = 2 falder jo inden for de 24 timer (0 =

Tilsvarende undersøgelse kan du lave med sin(x) = 1

*) Z = {0,±1,±2,...}, mængden af heltal.

ad 2)
Du kan lade grafregneren tegne grafen for den konstante funktion g(x) = 13 og så aflæse skæringspunkterne mellem graferne for f og g (naturligvis kun de, som falder inden for [0;24]).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2006 af Chimmi (Slettet)

til denne: 2) bestem de tidspunkter i døgnet, hvor temperaturen er 13 grader.

Kan man ikke løse den uden lommeregner? Hvis ja, hvordan?

Skriv et svar til: hmm lidt hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.