Matematik

Logaritmefunktionen - eksponentiel/potens udvkling

21. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: A-niveau

Jeg har fået at vide, at: "logaritmefunktionen skal benyttes i forbindelse med eksponentiel udvikling og potensudvikling"  til den mundtlige eksamen om 'vækst'. Jeg kan ikke rigtig se sammenhængen

 

Håber I kan hjælpe :)


Svar #1
21. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Jeg ved, at logaritmefunktionen har en eksponentialfunktion som omvendt funktion (loga)-1=ax

men hvad er sammenhængen så med potens-udvkling?
 

Taaak


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

En potensfunktion har formen y = b · xa . Kender man to punkter på funktionens graf, har man derfor

y2/y1 = (x2/x1)a

og dermed

a = log(y2/y1) / log(x2/x1) .

Man benytter således logaritmer ved bestemmelsen af modellens konstanter.


Svar #3
21. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Tak meget brugbart svar

Hvad kan du så sige til eksponentialfunktionen?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

Måske skal du vise at eksponentialfunktionen er lineær i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem:

log(b*ax)

= log(b)+log(ax)

= log(b)+x*log(a)

... som har samme form som en lineær udvikling y = b + a*x


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Med en eksponentialfunktion y = b · ax , hvor man kender to punkter på dens graf, bliver den tilsvarende ligning

y2/y1 = ax2-x1 ,

og dermed

a = (y2/y1)1/(x2-x1)

 


Svar #6
22. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#5 Jo men hvad har det med logaritmefunktionen at gøre? !


Skriv et svar til: Logaritmefunktionen - eksponentiel/potens udvkling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.