Kemi

airbag

22. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa. Jeg sidder med denne opgave i Kemi, og er gået lidt i stå..

er det rigtig det jeg gør her:

Opgave 1: Idealgasligningen og kemisk mængdeberegning
Når stoffet natriumazid (NaN3) opvarmes til en temperatur over 275 °C, spaltes det til natrium og dinitrogen:
2NaN3(s) → 2Na(l) + 3N2(g)
En airbag i en bil pustes op af en gasgenerator, som indeholder natriumazid. Ved et frontalt sammenstød aktiveres en tændmekanisme, som starter reaktionen. Spaltningen af natriumazid sker lynhurtigt, og det dannede dinitrogen blæser airbag’en op med stor kraft. Det varer ca. 55 millisekunder, inden en airbag er fyldt maksimalt med dinitrogen.
Vi skal regne på en oppustet airbag, som har volumen 35 L. I denne konstruerede opgave tænker vi os, at airbag’en er tæt, og at trykket i den er 3,0 bar og temperaturen 50 °C (i virkeligheden er der små huller i airbag’en, så der siver dinitrogen ud. Derved opnår man en så blid opbremsning af personen som muligt).


A)Beregn stofmængden af dinitrogen i airbag’en.


Svar: her skal der bruges idealgasloven: p*v=n*r*T
v: volumen (Liter)
n: stofmængde (mol)
T: temperatur (Kelvin)
R: gaskonstant (0,0831 (L*bar)/(mol*K))
P: tryk (bar)
Udregning af stofmængde:

n=(P*v)/(R*T)=(3*35)/(0,0831*(50+273,15))=8,528 mol

Hvordan udregnes opgave b:

B)Hvor stor en masse af natriumazid skal gasgeneratoren indeholde for at give denne stofmængde dinitrogen?

 

tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2012 af kuerten15

2 NaN3 (s) --> 2 Na (l) + 3 N2 (g)

Du har beregnet stofmængden af N2 i airbag'en til 8,528 mol. Af reaktionsligningen kan du se, at de reagerer i forholdet 2:3, dvs:

n(NaN3) = 2/3 * 8,528 mol = 5,685 mol

m(NaN3) = n(NaN3) * M(NaN3) = 5,685 mol * 65 g/mol = 369 g

 


Svar #2
22. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

der hvor du udregner m er det så opgave b du udregner? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2012 af kuerten15

Ja, det er det.


Svar #4
22. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

Ok. TAK!!

ved du hvordan man kan se udfra lewis-strukturen om molekylerne opfylder oktetreglen?

det er fordi jeg har BCl3 C2H2 OF2 SiH2Cl2

og har udfra dem tegnet lewis-strukturen, men nu skal jeg fortælle om de opfylder oktetreglen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. oktober 2012 af kuerten15

Uhhaa, det er så længe siden, at jeg slet ikke kan huske det. Der må jeg melde pas, desværre.


Svar #6
22. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

øv!!


Skriv et svar til: airbag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.