Matematik

Kalorimeterligninger

23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Sidder og bøvler med nogle kalorimeterligninger...

Et varmt legeme med en kendt masse og temperatur sænkes ned i et kalorimeter, som indeholder koldt vand. Kalorineteret har en masse og en specifik varmekapacitet. Legemets specifikke varme kapacitet søges.

 

Jeg har kigget lidt på den og er komme hertil: 

Cvarmelegeme =((-210g*4180J/kg/grad (Tfælles-22,2°c)-100g*900J/kg/grad(Tfælles-22°c)/100g) /(Tfælles-79,8°c)

Hvis det giver mening??

 

Lidt informationer om forsøget:

Kalorimeters vægt: 86 g

Kalorimeters temperatur: 22 grader c

Vandets start temperatur: 22,2 grader c

Vandets vægt: 210 g

Aluminium lod: 100g

Aluminium lod's temperatur: 79,8 grader c

Slut temperatur: 27,2 grader c

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har kalorimeteret med masse mkal, specifik varmekapacitet ckal og starttemperatur Tkal.

Vandet i kalorimeteret har massen mvand, specifik varmekapacitet cvand og starttemperatur Tvand.

Aluminiumsloddet har massen mAl, specifik varmekapacitet cAl, og starttemperatur TAl.

Sluttemperaturen kaldes Tfælles , og man opstiller energiregnskabet, hvor loddet afgiver varme til opvarmning af kalorimeter og vand:

mkal·ckal·(Tfælles - Tkal) + mvand·cvand·(Tfælles - Tvand) = mAl·cAl·(TAl - Tfælles)

Tilbage er blot at indsætte de målte størrelser og isolere for cAl .

Dir udtryk ser ikke korrekt ud, da du vist har brugt loddets masse for klorimeterets masse.


Svar #2
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

har jeg ret i at jeg her får loddets varmekapicitet og ikke loddets specifikke varmekapacitet?


Svar #3
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

HOV! jeg kom vist til at skrive at loddet var af alluminium!!!!

Dette er ikke rigtigt! jeg ved faktisk ikke hvad stof loddet var af, men er det nødvendigt at vide det for at fuldføre regnesykket??


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke nødvendigt at vide, hvilket materiale, loddet er lavet af; opgaven går jo ud på at bestemme cAl (eller clod). I #1 er cAl den specifikke varmekapacitet for loddet, mens mAl·cAl er loddets varmekapacitet. Hvis man kender loddets masse mAl, kan man bestemme cAl .


Svar #5
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Mange tak! Lige et lille spørgsmål for at sikre mig at jeg gør det rigtigt:

Skal jeg ikke for at isolere clod, dividere med (Tlod - Tfælles) på begge sider, og så derefter igen dividere med mlod på begge sider?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, det er vel klart af ligningen i #1, (hvor jeg nu skriver indeks "lod" i stedet for "Al")

clod = [ mkal·ckal·(Tfælles - Tkal) + mvand·cvand·(Tfælles - Tvand) ] / (mlod·(Tlod - Tfælles))


Svar #7
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

kan ikke lige se hvordan jeg skal regne dette ud, når der bl.a. skal divideres med Tfælles. Skal der ved Tfælles bare står Tfælles eller skal slut temperaturen skrives ind som et tal??

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I dit eksempel er Tfælles jo sluttemperaturen Tfælles = 27,2C .

Der divideres ikke med Tfælles, men med (Tlod - Tfælles) .


Svar #9
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Jeg sidder nu i en anden opgave og jeg skal bruge ckalorimeter,(som er lavet af alluminium) .skal det så skrives ind som 900 J/kg/grad eller??


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, hvis det er den specifikke varmekapacitet for det materiale, kalorimeteret er lavet af.


Svar #11
23. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Jamen er 900 aluminiums varmekapacitet, eller loddets specifikke varmekapacitet? det er egentligt det jeg ikke forstår...

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis aluminium har den specifikke varmekapacitet 900J/kg/K , og hvis kalorimeteret er fremstillet af aluminium, skal man benytte ckal = 900J/kg/K for kalorimeterets specifikke varmekapacitet. I øvelsen kender man ikke loddets specifikke varmekapacitet clod .


Skriv et svar til: Kalorimeterligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.