Matematik

Logistisk vækst - asymptoter m.m.

24. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: A-niveau

hej,

jeg har valgt at definere den logistiske ligning på følgende måde:

y' = a·y·(M - y), a,M > 0

Den har for 0 < y < M den fuldstændige løsning:

y = M / (1+c·e-a·M·x), c > 0

Den logistiske ligning kan omskrives til:

y' = a·y2+a·M·y

SPØRGSMÅL 1) Hvordan kan vi se, at:

 y                                                                                      M
_______________________________|______________|_______

fortegnsvariation for y':        -                0             +            0            -                   
              monotoni for y:   aftagende           voksende             aftagende        

Ses dette ud fra omskrivningen af den logistiske ligning?
 

SPØRGSMÅL 2) - SE VEDHÆFTNING -  Hvad betyder TEGNING 2, nogen som kan forklare mig dette?

Jeg regner med at TEGNING 1 fortæller, at:

Løsningskurven har to vandrette asymptoter:
                             y = 0
og
                             y = M.

                             y = 0
er asymptote for
x→ -∞
og
                             y = M
er asymptote for
x → ∞

 

 

 

 

Vedhæftet fil: tusindtak.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2012 af nielsenHTX

SPØRGSMÅL 1)

der gælder at hvis f '(x)>0 så er f(x) voksende og hvis f '(x)<0 så er f(x) aftagende.

du har y' = a·y2+a·M·y   både M,a>0 så hvis

y<0 ⇒y'<0⇒ funktion er aftagende

det samme gøres så i de andre intervaller, prøv selv.

SPØRGSMÅL 2)

den går ikke mod M for x→ -∞

tegningen 2 viser at den Logistisk vækst vokser hurtigst i punktet M/2

 


Svar #2
24. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Til #1: SPØRGSMÅL 1 jeg forstår det ikke.. Kan du eventuelt forklare det grafisk?


Jeg mangler stadig svar til SPØRGSMÅL 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2012 af nielsenHTX

#2 hvad forstår du ikke af svaret?

 


Svar #4
24. oktober 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Jeg har fundet svar til alle mine spørgsmål, hav en god dag :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvis der gælder ligningen

y' = a·y·(M - y), a,M > 0,

udregnes dette til

y' = -a·y2 + a·M·y ,

ikke som angivet i #0 . Ligningen y' = 0 (hvor y > 0) fører da til

y = M


Skriv et svar til: Logistisk vækst - asymptoter m.m.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.