Fysik

Mekanik

24. oktober 2012 af Rasmus5746 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Håber der er en der kan hjælpe med denne opgave:

En partikel med masse m udfører en cirkelbevægelse på et glat skråplan. Skråplanet danner vinklen v med vandret. Partiklen er via en snor forbundet med et søm i centrum .Radius i cirkelbevægelsen er R . I cirkelbevægelsen er der to punkter, A og B, der betegner henholdsvis det nederste og det øverste punkt i bevægelsen. 
Partiklen sættes nu i gang fra position A med startfarten v_A og begynder at udføre en cirkelbevægelse. Startfarten er stor nok til at partiklen kan bevæge sig hele vejen rundt.

Bestem farten v_B, når partiklen når position B.

 

Jeg har overvejet energibevarelse, og jeg har overvejet radialaccelerationen. Spørgsmålet er bare hvorledes jeg finder frem til et resultat.


Svar #1
24. oktober 2012 af Rasmus5746 (Slettet)

Eller radialkraften


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

Brug energibevarelse. Fra A til B må der være 2R op langs skråplanet. Det betyder at den lodrette distance som partiklen bevæger sig er h= 2Rsin(v).
Brug så ½mvA2 = mgh + ½mvB2
tror i hvertfald det må være sådan. Omend man skulle tro at formuleringen motiverede brug af ligningerne for en jævn cirkelbevægelse. Men det kan være det kommer i de næste opgaver. 


Svar #3
24. oktober 2012 af Rasmus5746 (Slettet)

Det er egentlig også det jeg har gjort, og har fundet udtrykket:

v_b= √va-g*sin(v)*2R

Kan bare ikke helt få det til at hænge sammen med at, jeg i næste opgave skal vise at snorkraften i position B er givet ved:

TB=(vA2/R-5g*sin(v))

 

 


Svar #4
24. oktober 2012 af Rasmus5746 (Slettet)

Der skal et m, udenfor parantesen


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. oktober 2012 af aaaa202 (Slettet)

I toppen er Fsnor + Ft = mvB2/R
Kan du bruge det?


Skriv et svar til: Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.