Matematik
Potensrække
hej jeg har vedhæftet en opgave som jeg har problemer med at løse .
i den første opgave vil jeg bruge kvotientkriteriet. og så får jeg at den går mod |x|. men hvad er min kvotientradius ? i de fleste opgaver hvor man får |x| har jeg bemærket at man så sætter radiusen til 1 men jeg forstår ikke hvorfor?
Svar #1
28. oktober 2012 af nielsenHTX
kvotientkriteriet / forholdstesten siger at hvis grænsen
a=limn->∞ (an+1/an) eksistere
så konvergere rækken for a<1
og divergere for a>1
og giver ikke noget svar for a=1
så konvergens radius for din række er så |x|<1 du skal så tjekke hvad der sker når x=1 og x=-1 hver for sig.
(så fx hvis den gik mod |x|/3 så var konvergens radius |x|/3<1 ⇔|x|<3)
Svar #2
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
men jeg er ikke helt med hvorfor den er |x|<1. er konvergensradiusen ikke én bestemt værdi? sådan som vi har fået det forklaret så har læreren tegnet en cirkel og sagt at værdier indenfor cirklen er konvergent og udenfor er divergent og lige præcis på cirklens grænser har vi konvergensradiusen ?
er du ikke sød at uddybe det lidt
Svar #3
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#2 er konvergensradiusen ikke én bestemt værdi? jo her ρ=1 ( var nok ikke helt klart nok i mit andet svar)
Svar #4
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
hvilke kriterier kan jeg bruge til at vise divergens? jeg har forsøgt med n'te ledskriteriet, men det kan jeg ikke fordi den går imod 0.
Svar #5
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#4
b) du kan sammenligne med en anden række som du ved divagere.
bemærk at 1/(n+1) ≤ 1/√(n+1) for n≤0
Svar #8
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#7 ja det er den men det skal du så vise ved at sammenligne med en række som du ved divagere.
Svar #9
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
Altså jeg skal vise at 1/√(n+1) er divergent ved at sammenligne med 1/(n+1). og da 1/(n+1). er mindre end 1/√(n+1) og vi ved at 1/(n+1 er divergent så må 1/√(n+1) også være divergent
Svar #10
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#9 ja det er tanken. du bør nok vise at ∑n=∞ (1/n+1) divergent eller henvise til noget i din bog som siger den er.
Svar #11
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
kan jeg i c sammenligne med rækken 1/(n+1)^2 som er konvergent?
Svar #12
28. oktober 2012 af nielsenHTX
#11
c) er en alternerende række (slå det op i din bog) som er nem vise om den er konvergent eller divergent.
Svar #13
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
jeg viser at vi har positive led "b[n] , som aftager monotont, og som konvergerer mod 0 `når` n->∞"
Dermed må rækken være konvergent for x=-ρ
Svar #14
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)
JEg kan ikke få maple til at udregne solve(-1^n/sqrt(n+1)=0.1,n). Har du en ide til hvad problemet kan være?
Svar #15
30. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)
Potensrækken er
∑∞n=0 xn/√(n+1)
Koefficienterne i rækken er an = 1/√(n+1) . For alle n ≥ 0 gælder der, at an ≠ 0 , og der gælder, at talfølgen
|an+1/an| = √((n+2)/(n+1))
er konvergent med grænseværdien c = 1 . Derfor har potensrækken konvergensradius ρ = 1/c = 1 .
b) For x = ρ = 1, er der tale om rækken
∑∞n=0 1/√(n+1) = ∑∞n=1 1/√n
For afsnitsfølgen sn gælder der
sn = ∑nj=1 1/√j ≥ ∑nj=1 1/j ,
der er divergent.
c) For x = -ρ = -1 er der tale om rækken
∑∞n=0 (-1)n/√(n+1) ,
der er konvergent, fordi 1/√(n+1) er en dalende følge med grænseværdi 0.
d) Hvis s er rækkens sum i c) og sn er det n'te afsnit, gælder der, at
|s - sn| ≤ 1/√(n+2) .
Hvis man skal beregne s med en fejl på højst 0,1, skal man altså vælge n så at
1/√(n+2) ≤ 0,1 , dvs
n+2 ≥ 100 , eller n ≥ 98
Skriv et svar til: Potensrække
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.




