Fysik

Kinematik og fjerder HJÆLP :)

28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)

Hej kan du hjælpe med en opgave som jeg ved slet ikke hvor jeg skal begynde fra :)?

En kasse med massen m befinder sig på et skråplan med hældningen θ. Til kassen er fastgjort en elastisk snor. I startsituationen er fjederen uspændt. Når systemet slippes fra hvile, glider kassen afstanden L nedad skråplanet,  vorefter den bevæger sig afstanden L / 2 opad skråplanet før den standser.

Opstil ligninger til bestemmelse af den kinematiske friktionskoefficient μK og fjederkonstanten k . Ligningerne ønskes ikke løst.

Jeg tror man skal bruge formlen:

W=(1/2)*k*x1^2+(1/2)*k*x2^2

FN=(m*g)/cos(θ)

Fgnid=μk*FμK*((m*g)/cos(θ))

På forhånd tak :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2012 af peter lind

FN=m*g*cos(θ) ikke FN=(m*g)/cos(θ)

Find højdeforskellene h1 og h2 i de 2 punkter svarende til faldet L og L/2

Brug derefter energibetragtninger.

Efter den første bevægelse har den mistet potentiel energi i tyngdefeltet m*g*h, vundet potentiel energi i fjederen ½k*L2, samt mistet energi til gnidning i form af varme Fg*L

Efter anden bevægelse har den mistet potentiel energi til fjederen, vundet potentiel energi i tyngdefeltet og tabt energi til gnidning.

I alle yderstillinger er den kinetiske energi 0, så den kan du se bort fra.


Svar #2
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)

Fgnid * L = m * g * L + (1/2) * k * L/2

Passer dette?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2012 af peter lind

Nej. Som du selv skriver er Fgnid = μ*FN.


Svar #4
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)

altså jeg forstår slet ikke alt dette du har skrevet :(

Passer dette:

Efter den første bevægelse har den mistet potentiel energi i tyngdefeltet m*g*h og Efter anden bevægelse har den mistet potentiel energi til fjederen

Wgrav=m*g*L-m*g*(L/2)

vundet potentiel energi i fjederen ½*k*L/2 og vundet potentiel energi i tyngdefeltet

Uel=(1/2)*k*(L/2)-(1/2)*k*L

 

Fgnid=μ*m*g*cos(θ)

?? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. oktober 2012 af peter lind

Du skal opstille 2 ligninger. En svarende til at kassen bevæger sig stykket L ned af skråplanen og en svarende til at den derefter bevæger sig stykket L/2 op ad skråpkanet


Svar #6
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)

Når tror jeg har den nu menes der følgende ? :)

Svar 1)

Fgnid=μk*m*g*cos(θ)

μk=Fgnid / (m*g*cos(θ))

Er dette svaret for det første del?

 

Svar 2)

Wgrav=m*g*0-m*g*L=-m*g*L

Uel=(1/2)*k*L-(1/2)*k*(L/2)

Håber virkelig dette passer? :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. oktober 2012 af peter lind

nej. 

Energi i fjederen ½k*L2.

Energi fra tyngdekraften faldet med    m*g*h1

Tabt energi mgh1- ½k*L2

Som må være omdannet til varme ved gnidning. Denne er Fgnid*L


Svar #8
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)

Svar del 1)

μk=Fgnid / (m*g*cos(θ)*L)

Svar del 2)

k=(2*m*g)/L

Er det dette jeg skal ende med at skrive i min opgave ? eller det du har skrevet da de siger "Ligningerne ønskes ikke løst."

Og tusind tak for hjælpen Peter Lind :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. oktober 2012 af peter lind

1) Du kender jo ikke Fgnid

2) Jeg ved ikke hvor du har den fra, men der er altså forkert


Skriv et svar til: Kinematik og fjerder HJÆLP :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.