Matematik

Differentialkvotienter - HJÆÆÆLP

29. oktober 2012 af fiiepigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave nogen opgaver og aflevere dem, men jeg kan ikke finde ud af det og ved ikke hvordan jeg skal stille det op.
Er der nogen der kan hjælpe?

Bestem en ligning for den tangent til grafen for funktion f, der er parallel med den nævnte linie i hvert af følgende tilfælde:

f(x)=ln(x^2-4x+5) og y=x+2

f(x)=√(2x^2 )+8 ,x>0 , og y=x+4

f(x)=e^(2x-8) og y=2x-3

f(x)=(1/2 x-1)^(?(3/2) og y=3/4x+2

Jeg ville være super glad hvis nogen gad hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Diffenrentier de enkelte funktioner og brug hældningskoefficient fra de opgivne linjer der samtidig er opgivet


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2012 af peter lind

Ligningen for tangenten til en graf for f(x) i punktet (x0, f(x0)) er y = f'(x0))x-x0)+f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

I første tilfælde:

Differentier f(x). Differentialkvotienten skal være lig hældningen af linjen y=x+2, dvs. f'(x)=1.

Løs for x og indsæt denne i den oprindelige funktion f(x).

Du har nu et x og y koordinat som du skal anvende i et punkt-hældnings form for linjen.

Denne ser ud som følgende:

y-yp=m(x-xp).

xp er den værdi du får når du løser f'(x)=1. yp er den værdi for x du indsætter i den oprindelige funktion f(x). m er hældningen for linjen y.


Svar #4
29. oktober 2012 af fiiepigen (Slettet)

Det forstår jeg slet ikke :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

Har du rent faktisk gjort et forsøg?


Svar #6
29. oktober 2012 af fiiepigen (Slettet)

Jeg har siddet siden kl.14 og prøvet og jeg kan ikke finde ud af det. 


Svar #7
29. oktober 2012 af fiiepigen (Slettet)

Jeg har sat ligningerne ind i et kordinat system. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. oktober 2012 af WHiP (Slettet)

For føste tilfælde:

Differentier f(x). f'(x)=(2(x-2))/(x^2-4x+5). Sæt differentialkovtienten lig linjens hældning. f'(x)=1 for x=3. Indsæt din løsning i den oprindelige funktion f(x). f(3)=log(2). Du har nu en x koordinat og y koordinat (3, log(2)). Indsæt denne i et punkt-hældnings form.

y-yp=m(x-xp).

yp er dit y-koordinat altså yp=log(2). xp er dit x-koordinat altså xp=3. m er linjen hældning altså m=1.

Hermed:

y-log(2)=(x-3) <=> y=x-3+log(2).

y=x-3+log(2) er altså tangent til grafen for funktionen f(x) der er parallel med linien x+2.


Svar #9
29. oktober 2012 af fiiepigen (Slettet)

Mange tak for hjælpen! 
Jeg tror jeg forstår det nu 


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

I #8 skal "log(2)" læses som ln(2) .


Skriv et svar til: Differentialkvotienter - HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.