Matematik

randpunkt

31. oktober 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er et randpunkt et stationært punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Et randpunkt relaterer til en mængde; et stationært punkt relaterer til en funktion. En funktion skal være differentiabel (set i relation til sin definitionsmængde) i et stationært punkt, så et punkt kan kun være et stationært punkt for et differentiabel funktion, hvis det ligger i det indre af funktionens definitionsmængde, Derfor kan et stationært punkt for en funktion ikke ligge på randen af funktionens definitionsmængde.


Svar #2
31. oktober 2012 af bonzoadam (Slettet)

Hvad gør man så når man vil finde ekstremum for en funktion og finder at det kritiske punkt ligger på randen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man foretager altid en særskilt undersøgelse af punkterne på randen.


Svar #4
31. oktober 2012 af bonzoadam (Slettet)

 Vil det sige at hvis jeg finder et punkt(0,0) er ligger på min rand så undersøger jeg hvilke x- værdier på randen der har min og max i forhold til en evt mængde og dens "forskrift"? og for det første punkt(0,0) finder jeg funktionensværdier i henholdsvis x=0 og y=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg forstår overhovedet ikke, hvad du skriver der. Prøv at formulere det på dansk.

Punkter i det indre af definitionsmængden, hvor der er lokalt ekstremum, bestemmes ved at finde de stationære punkter. Funktionens opførsel på definitionsmængdens rand undersøges særskilt, hvis randen er indeholdt i definitionsmængden.


Svar #6
31. oktober 2012 af bonzoadam (Slettet)

Jeg har en funktion f(x,y)=4xy^2-x^2 som er indeholdt i mængden D={(x,y)|x^2+y^2≤1,x≥0}.Jeg skal argumentere for at funktionen har mindst et maximum og mindst et minimum på D.

 

gradienten=o giver x=0 og y=0

Så kigger jeg på min mængde D og finder at y=√(1-x^2) som jeg indsætter i f(x,y) således at jeg nu har en funktion af en variabel.

f(x)=0 giver (1/2,-√3/2) samt (1/2 ,√3/2)

Hvis jeg indsætter disse værdier i f(x,y)=1,48205

men hvad med mit oprindelige punkt når jeg fandt gradienten?

skal jeg også løse:

f(o,y)=0 altså f er en konstant når x=0

f(x,0)=-x^2

samt

f(0,0)=0

og hvilke er mine minimumspunkter?


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er noget vrøvl at skrive, at funktionen er indeholdt i mængden D. Funktionen er defineret på mængden D, som er den afsluttede halvcirkelskive x2+y2≤1 , x≥0 . Funktionen

f(x) = 4xy2 - x2

er kontinuert, og den er defineret på en begrænset, afsluttet mængde D, hvorfor den har et minimum og et maksimum. Da det stationære punkt for funktionen ligger på definitionsmængdens rand, skal man alene undersøge funktionens opførsel på randen af D, dvs på

1) liniestykket x = 0, -1≤y≤1 , og

2) halvcirklen x2+y2 = 1, x≥0

På liniestykket 1) er funktionen konstant lig med 0.

På halvcirklen 2) er y2 = 1-x2 , hvorfor der her gælder

f(x,y) = g(x) = 4x·(1-x2) -x2 , 0 ≤ x ≤ 1 .

Undersøg nu funktionen g(x) for minimum og maksimum på det afsluttede interval [0;1] .

 


Skriv et svar til: randpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.