Kemi

Puffersystemer og pH

31. oktober 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Nogle der kan hjælpe, har fået følgede opgave:

Anvendelse af pufferopløsninger har stor praktisk betydning. I den analytiske kemi benytter man ofte
puffersystemet acetat/eddikesyre. KA (HAc) = 1,74·10-5.


a) Hvor mange gram natriumacetat, CH3COONa, skal der sættes til 1,00 liter 0,210 molær saltsyre
for at opnå en puffer med pH = 4,30?


b) Til den under a) fremstillede pufferopløsning sættes 1,2 gram natriumhydroxid. Hvad bliver pH
nu?


c) Hvor mange gram natriumhydroxid skal der sættes til den under a) fremstillede pufferopløsning
for at opnå pH = 5,20.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. november 2012 af kuerten15

Du bruger Henderson-Hasselbalch-ligningen:

pH = pKa + log([salt] / [syre])

4,3 = -log(1,74 * 10-5) + log([salt] / [syre])

log([salt] / [syre]) = 4,3 - 4,76 = -0,46

Så kan du regne mængden af salt ud, hvilket svarer til CH3COONa og herefter omregne det til masse.


Skriv et svar til: Puffersystemer og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.