Matematik

Hjælp med at isolere X

05. november 2012 af Nitramania (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa guys. Jeg skal have hjælp til at isolere x fra denne ligning,der skal vise en gennemsnitlig årlige stigning i procent for en billet der startede med at koste 540 og efter en 9-årsperiode nu koster 1050.

Ligning ser således ud:

1050 = 540*(1+x)9

- Hvordan isolere jeg x? - kan ikke huske, hvordan man gør, nu det er i parentes.

Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2012 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
05. november 2012 af Nitramania (Slettet)

Mange tak, Peter, men min lommeregner får det til - 0,99 - kan det passe? 

 


Svar #3
05. november 2012 af Nitramania (Slettet)

Og nu vi er ved det, så skal jeg også lige have hjælp til sidste del i opgaven.

Der får jeg at vide at en anden billet har kostet 1075 og at den i en 9-årsperiode er steget med 7,2% - nu skal jeg så finde ud af hvad den startede ud med at koste.

Jeg har fået hjælp til samme fremgangsmåde med at isolere, men her har jeg også problemer.

Her hedder ligningen:

1075 = P1*(1+0,072)9


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

I den sidste opgave skal du i stedet beregne

P9 = P0·(1+0,072)9 = 1075 · 1,0729 = ...

forudsat, at den er steget med 7,2% om året.


Skriv et svar til: Hjælp med at isolere X

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.