Matematik
Differentialligning - tangent
19. september 2005 af
Anna18 (Slettet)
1)
Gør rede for at funktionen
f(x)=-x-1+e^x
er en løsning til differentialligningen
dy/dx=x+y
dy/dx=f'(x)=x+y=x-x-1+e^x=-1+e^x
f'(x)=(-x-1+e^x)'=-1+e^x
Dvs. at f(x) er en løsning til differentialligningen.
2)
Grafen for en anden løsning g til differentialligningen går gennem punktet P(1,2).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for g i punktet P.
g(x)=f(x)+k=-x-1+e^x+k
g'(x)=f'(x)=-1+e^x
g'(1)=-1+e
dvs.
y=(-1+e)*(x-1)+2
men er der noget galt med denne løsningsmetode? for dy/dx er jo også lig med x+y
dvs. at hældningen er lig med x+y=1+2=3
og så bliver tangenten jo: y=3(x-1)+2
og det er jo en anden tangent..?!
Gør rede for at funktionen
f(x)=-x-1+e^x
er en løsning til differentialligningen
dy/dx=x+y
dy/dx=f'(x)=x+y=x-x-1+e^x=-1+e^x
f'(x)=(-x-1+e^x)'=-1+e^x
Dvs. at f(x) er en løsning til differentialligningen.
2)
Grafen for en anden løsning g til differentialligningen går gennem punktet P(1,2).
Bestem en ligning for tangenten til grafen for g i punktet P.
g(x)=f(x)+k=-x-1+e^x+k
g'(x)=f'(x)=-1+e^x
g'(1)=-1+e
dvs.
y=(-1+e)*(x-1)+2
men er der noget galt med denne løsningsmetode? for dy/dx er jo også lig med x+y
dvs. at hældningen er lig med x+y=1+2=3
og så bliver tangenten jo: y=3(x-1)+2
og det er jo en anden tangent..?!
Svar #1
19. september 2005 af frodo (Slettet)
du har fat i det rigtige til sidst. For det du gør galt, er at det k du putter ind, kan du ikke bare putte ind i dette tilfælde. Dertil er ligningen for kompliceret. Prøv selv om f(x)+k, hvor k E R tilfredsstiller ligningen. Det gør det ikke!
Du skal blot gøre som du gør til sidst. Du behøver ikke funktionen som sådan. Du har tilstrækkeligt oplysninger til at bestemme tangenten, som er det funktionsdutryk du har skrevet til sidst
Du skal blot gøre som du gør til sidst. Du behøver ikke funktionen som sådan. Du har tilstrækkeligt oplysninger til at bestemme tangenten, som er det funktionsdutryk du har skrevet til sidst
Svar #2
19. september 2005 af Anna18 (Slettet)
hm.. okay.. hvad er det der gør at man ikke kan putte k ind som man plejer..?
Svar #3
19. september 2005 af frodo (Slettet)
Du kan kun putte k på, når du vil finde en vilkårlig stamfunktion til en funktion. Her er der ikke direkte tale om stamfunktioner
Skriv et svar til: Differentialligning - tangent
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
