Fysik

Varmekapacitet

06. november 2012 af frolleee (Slettet) - Niveau: B-niveau

NOGEN DER KAN HJÆLPE MIG MED DETTE SPØRGSMÅL?


Vi placerer en isterning med massen 45,0 g og temperaturen - 6 grader  Celsius i en termobeholder med vand. Vandets masse er 0,250 kg, og vandets temperatur er 25 grader Celsius. Efter et stykke tid er isen smeltet, og vi placerer et termometer i vandet.

Hvad viser termometret?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2012 af peter lind

Afgivne varme fra vandet = modtagne varme til isen = energi til at smelte isen+energi til at opvarme isen til fællestemperaturen


Svar #2
06. november 2012 af frolleee (Slettet)

Men kan du evt. forklare hvordan jeg kan/skal bruge den "ligning" ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2012 af peter lind

Temperaturændring  Q = m*c*ΔT   m massen, c specifik varmefylde og ΔT er temperaturændringen

Energi til at smelte isen m*L hvor L er isens smeltevarme


Svar #4
06. november 2012 af frolleee (Slettet)

Okay, jeg prøver :) Tusind tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2012 af nulle26 (Slettet)

Qis+Qvand=0 J af dette kan du konkludere at den varme som isen optager er den som vandet afgiver.

Så regner du varmekapaciteten på både isen og vandet. Efter dette laver du ligninger for hver varmeenergi som er Qis=Cis*(tfælles-tstart) det samme gør du også for vandet

Så lægger du varmeenergierne for vand og is sammen, og divedere det med varmekapaciteten for både is og vand, så har du deres fællessluttemperatur


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. november 2012 af mathon

energiforbrug:

en isterning med massen 45,0 g og temperaturen - 6 grader  Celsius

     opvarmning af isen fra -6ºC til smeltepunktet 0ºC
     kræver
                         Eopv_1 = (45,0 g) · (2,0 J/(g·C)) · ((0-(-6)) K) = 540 J

 

     smeltning af isen ved 0ºC
     kræver
                         Esmelt = (45,0 g) · (334 J/g)  = 15030 J
 

     opvarmning af 45,0 g smeltevand fra 0ºC til Tslut
     kræver
                         Eopv_2 = (45,0 g) · (4,2 J/(g·C)) ·Tslut = (189 J/C) ·Tslut

 

energilevering:

                         Eafg = (250 g) · (4,2 J/(g·C)) ·(Tslut - (25 C))  =  (1050 J/C) · Tslut - (26250 J)

 

da energien er konstant
er
                         ΔE = Eopv_1 + Esmelt + Eopv_2 + Eafg = 0

                         (540 J) + (15030 J) + (189 J/C) ·Tslut + (1050 J/C) · Tslut - (26250 J) = 0

                         (1239 J/C) · Tslut - (10680 J) = 0

                         Tslut = (10680 J) / (1239 J/C) = 8,6 C

 

 

 


Svar #7
08. november 2012 af frolleee (Slettet)

Tusind tak til jer alle, det var en stor hjælp og opgaven er sendt afsted nu :)

Brugbart svar (1)

Svar #8
08. november 2012 af mathon

 

             lærte du noget
 eller
             blev det blot bevidstløs copy-paste?


Svar #9
10. november 2012 af frolleee (Slettet)

Jeg tror nok jeg forstår det nu,
så må vi se om jeg kan huske det til næste gang :)

Skriv et svar til: Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.