Matematik

inhomogen differentiallinging

09. november 2012 af teamwork (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg sidder og repeterer noget matematik og arbejder med den vedlagte opgave.

jeg har løst a. Men har glemt hvordan det var man løste inhomogene ligninger- altså opgave b.

jeg har prøver noget med at gætte på y(t) = c hvor c er en konstant. og så finde y''(t) og y'(t) og sætte ind i ligningen. Men har fuldstændig glemt hvordan det var. nogle der kan give en kort forklaring?

 

Vedhæftet fil: foto.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2012 af peter lind

Du skal hellere gætte på en funktion af formen y = a*t+b

Du finnder y' og y'' og erstatter y, y' og y'' i ligningen med de fundne udtryk. Det giver en ligning til bestemmelse af a og b


Svar #2
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

hvorfor a*t+b


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fordi funktionen at + b er en funktion af samme type (polynomium af 1. grad) som funktionen på højre side i den inhomogene differentialligning. Man kan jo ikke få en funktion t ud af det ved at kombinere en konstant funktion og dens afledede.


Svar #4
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

er det meningen af jeg skal ende med én ligning med to ubekendte:

5*a -6(at+b)= t


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er tale om, at de to polynomier på hver side af lighedstegnet er identiske. Derfor er deres koefficienter parvis lige store. Polynomiet på venstre side er

-6a·t + (5a -6b) ,

mens det på højre side er

t = 1·t + 0

Ved sammenligning får man så to ligninger til bestemmelse af a og b.


Svar #6
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

#5 . er det i den oprindelige du sætter ind?


hvor kommer -6a*t + (5a-6b) fra.

jeg har fået at y'(t) = a og y''(t)  = 0

sætter jeg ind i den oprindelige ligning for jeg jo 0 + 5a-6(a*t+ b) = t


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis du ganger ind i parentesen på venstre side, kommer man jo netop frem til  -6a*t + (5a-6b) . Man får altså ligningen

 -6a*t + (5a-6b) = t

der skal være opfyldt for ethvert t, hvoraf man får

-6a = 1 og

5a -6b = 0

Løs nu dette ligningssystem.

 


Svar #8
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

du har vel bare ganget ind?


Svar #9
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

hvordan fjerner du t fra ligningerne? dividerer du dem bare ud?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Læs #7.

#9

Man benytter, at to polynomier stemmer overens for alle t, hvis og kun hvis deres koefficienter stemmer overens.


Svar #11
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

ok det her er nok et dumt spørgsmål. Men når du siger to polynomier, hvilke to polynomier taler vi så om ? den oprindelige og den som vi har gættet på ? og hvordan har du opstillet det her ligningssystem. altså hvor bliver b af i (-6a=1)


Svar #12
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

får man a= -1/6 og b= -5


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg taler om polynomiet -6a*t + (5a-6b) på venstre side, der fremkommer ved at indsætte y = at + b i differentialligningens venstre side, og så polynomiet t på højre side af differentialligningen.

En differentialligning er en ligning mellem funktioner, der siger, at ligningen skal være opfyldt for ethvert t.

Jeg går ud fra, at du er bekendt med grundlæggende teori for polynomier.


Svar #14
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

jeg får :

L_inhom =  -(1/6)t-5 + c1*exp(t) + c2*exp(6t) , c1,c2, t tilhører R  er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du kan selv prøve efter ved at indsætte din løsning i differentialligingen. Men så vidt jeg kan se, har du ikke løst ligningssystemet

-6a = 1 og

5a -6b = 0

korrekt. Din løsning i #12 er ikke korrekt. Din værdi for b er forkert.

 


Svar #16
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

jeg isolerer a i den øverste og får a=-1/6

så sætter jeg ind i den a nden

5* (-1/6) -6b=0

b= 5/6 /-6 )= -5/36 ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Din løsning til den homogene ligning er heller ikke korrekt. Du har ikke løst den tilhørende karakteristiske ligning

x2 +5x -6 = 0

korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er korrekt nu. Men læs #17 også.


Svar #19
09. november 2012 af teamwork (Slettet)

ja det kan jeg godt se.. det skal være -6 istedet for 6

L_inhom =  -(1/6)t -5/36+ c1*exp(t) + c2*exp(-6t) , c1,c2, t tilhører


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: inhomogen differentiallinging

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.