Matematik

Optimeringsopgave

10. november 2012 af matematiktaktak (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser jeg den vedhæftede opgave?

Vedhæftet fil: Optimeringsopgave.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

   lad højden være x, og bredden bliver så 20 - 2 • x ...

                        


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. november 2012 af mette48 (Slettet)

Rendens højde sættes til x

tilbage til bunden er der så 20-2x

tværsnitsarealet f(x) = h*b =x*(20-2x)

find f'(x) og find 0-punkter for denne, så har du min/max for tværsnittet


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2012 af PeterValberg

Alternativt kan du benytte dig af tværsnitsarealet A som en funktion af kanthøjden x bestemmes som:

A(x) = x(20 - 2x) = 20x - 2x2     ( 0 ≤ x ≤ 10 )

Hvilket er en parabel, der "vender benene nedad", da koefficienten til x2 er negativ
Derfor må det mest optimale mål for kanthøjden x være værdien for x-koordinaten til 
parablens toppunkt:

xt = -20/(2·(-2)) = -20/(-4) = 5

Er kanten 5 cm høj, vil renden have det størstemulige tværsnitsareal
(medmindre renden formes som en halvcirkel)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.