Matematik

Matrix

11. november 2012 af Kristian_U (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en matrix A = (1,0,-1 ; 1,1,1 ; 4,1,-2)

 

Hertil skal jeg bestemme en vektor, der opfylder f(v)=/0 og f(f(v))=0

 

Jeg synes ikke rigtig at kunne finde noget i mine bøger, der leder mig i den rigtige retning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2012 af peter lind

Du kan ikke dividere med 0, så hvad mener du med f(v) = /0 ?


Svar #2
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Ja, ved godt jeg har skrevet tegnet forkert, men vidste ikke lige, hvordan jeg ellers skulle gøre herinde, der skal selvfølgelig stå forskellig fra 0..


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2012 af peter lind

Find A2 og løs ligningen A2*x = 0. Find derefter hvilken af disse løsninger der ikke giver Ax=0


Svar #4
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Okay, jeg prøver ad.

er A2 blot (1,0,1 ; 1,1,1 ; 16,1,4)?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2012 af peter lind

Nej Du skal bruge matrixmultiplikation ikke blot kvadrere de enkelte elementer


Svar #6
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Ja, tænkte nok det ikke var korrekt. Bær over med mig ;-)

 

A2=(-3, 6, -3 ; -1, 2, -1 ; 1, -2, 1)

Er dette korrekt?


Svar #7
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Ved at løse A2*x=0, finder jeg de 2 vektorer som udspænder matricens nulrum ikke?

Ingen af disse vektorer giver efterfølgende Ax=0, vil det sige at de begge er korrekte eller har jeg msset noget undervejs?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2012 af peter lind

så har du regnet forkert. Jeg kan umiddelbart se at en af løsningerne er (1,1,1) Ganger du den på A får du ikek 0 vektoren.


Svar #9
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Hvordan finder du frem til (1,1,1)?


Svar #10
12. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

bump...


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg går ud fra, at du oprindelig har givet matricen A på rækkeform:

A = (1,0,-1 ; 1,1,1 ; 4,1,-2) .

I det samme format får man så

A2 = (-3,-1,1 ; 6,2,-2 ; -3,-1,1) ,

og man ser, at 1. og 3. række er ens, og at 2. række er lig med -2 gange 1. række. Enhver vektor x = (x1,x2,x3) der opfylder

-3x1 -x2 +x3 = 0

er derfor løsning til ligningen

A2 x = 0 .

Løsningerne til denne ligning er planen med den ovenfor nævnte ligning, dvs planen gennem (0,0,0) med normalvektor (3,1,-1) .

Nulrummet for matricen A findes ved at løs ligningssystemet

A x = 0 ,

dvs

x1 - x3 = 0 og
x1 + x3 = -x2 , dvs

x1 = x3 = -x2/2  .

Den stillede opgave løses derfor ved at vælge en løsning til

-3x1 -x2 +x3 = 0 ,

der ikke opfylder

x1 = x3 = -x2/2


Skriv et svar til: Matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.