Matematik

Kubiksætning/kvadratsætning?

12. november 2012 af prinsessica (Slettet)

Er der en der kan hjælpe mig med en kubik/kvadratsætning som hedder (ax+ah)^3??

 

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Udregn

(ax+ah)3 = (ax+ah)2 · (ax+ah)

Benyt en kvadratsætning og beregn så produktet ved at benytte den sædvanlige regel om udregning af et produkt af to flerleddede størrelser.


Svar #2
12. november 2012 af prinsessica (Slettet)

Jeg kan slet ikke se hvordan man kommer vidre.

Hvordan skal de to gangs med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du må da have lært, at man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene st8rrelse med hvert led i den anden.

(ax+ah)3 = (ax+ah)2 · (ax+ah) = a2 · (x+h)2 · a · (x+h)

                                                      = a3 · (x2 + 2xh + h2) · (x + h)

                                                      = ...


Svar #4
12. november 2012 af prinsessica (Slettet)

Dvs. at den kommer til at hedde:

 

(x^3*a^6)+(x^2*h*a^6)+(2*x^2*h*a^6)+(2*x*h^2*a^6)+(h^2*x*a^6)+(h^3*a^6)

 

:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er nu ikke rigtigt. Behold a3 som faktor uden for det hele, og idregn så (x+h)3 :

(ax+ah)3 = a3 · (x2 + 2xh + h2) · (x + h)

                 = a3 · (x2·x + x2·h + 2xh·x + 2hx·h + h2·x + h2·h)

                 = ...


Svar #6
12. november 2012 af prinsessica (Slettet)

Nu forstår jeg det :) - tak


Svar #7
12. november 2012 af prinsessica (Slettet)

Eller nej, lige en ting til :) - kan man så bare gange a3 ind i parantesen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, a3 er en faktor, der er uden for parentesen. Hvert led inde i parentesen skal så ganges med a3 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det kan måske være en fordel at lære disse formler at kende:

(a + b)1 = a + b

(a + b)2 = a2 + 2ab + b2 ,

(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 ,

(a + b)4 = a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4 ,

osv., hvor man genkender binomialkoefficienterne fra Pascals trekant.


Skriv et svar til: Kubiksætning/kvadratsætning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.