Matematik

Afbildningsmatrice

12. november 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Altså jeg skal angive afbildningsmatricen for f med hensyn til basis (a1, a2), hvor a1 = (-2,5) og a2 = (-3,8). Endvidere er en lineær afbildning f(a1) = 2a1 - a2  og f(a2) = -4a1 + 2a2

Hvordan gør jeg dette? Jeg ved, at når jeg danner en matrix udefra min linære afbildning får jeg:

[2   -4]

[-1   2]

Men jeg kan ikke finde ud af, at komme videre herfra. Tak på forhånd.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Afbildningsmatricen for f med hensyn til basen (a1 , a2) er jo så netop den matrix, du har skrevet op.


Svar #2
12. november 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Nåå okay, troede jeg skulle lave noget mere... Når men hvis jeg så skal bestemme en afbildningsmatrice for f med hensyn til den sædvanlige basis for R2, hvad er det så jeg gør her? (bemærk at den lineære afbildning er f: R2 -> R2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det hedder en matrix, ikke en matrice.

Beregn koordinaterne for f(a1) og f(a2) og opstil afbildningsmatricen for f med hensyn til den sædvanlige basis.


Svar #4
12. november 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Er det muligt, at få lidt yderligere forklaring på hvordan jeg gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kender jo koordinatsættene for vektorerne a1 og a2, og du kender udtrykkene for f(a1) og f(a2). Indsæt koordinatsættene og beregn koordinaterne for billedvektorerne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man får således

f(a1) = 2a1 - a2 = 2·[-2 , 5] - [-3 , 8] = [-1 , 2]


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2012 af Andreww (Slettet)

Som #6

 

[ f(x) ]B = [   [f(a1)]B   [f(a1)]B ] [x]B


Svar #8
12. november 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg har gjort det sådan inde på Maple, at jeg har skrevet LinearSolve(Mine to matricer), og jeg får:

[ -21   42]

[-8      16]

Er dette en rigtig måde, at gøre det på, og er dette det endegyldige svar til mit spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg ved ikke, hvad Maple gør. Det er jo ikke mere vanskeligt, end at det kan gøres manuelt ganske simpelt. Fremgangsmåden er forklaret i #3 og #5, og halvdelen af matricen er lavet for dig i #6. Tilsvarende fås resten af matricen ved

f(a2) = -4a1 + 2a2 = -4·[-2 , 5] + 2·[-3 , 8] = [2 , 4]


Svar #10
12. november 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Argh glemte at opdatere siden, så jeg så ikke kommentar #6 ellers ville jeg have forstået det. Men afbildningsmatricen for f med hensyn  til sædvanlige basis ser altså ud som følgende?:
 

[ -1    2 ]

[2       4 ] 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: Afbildningsmatrice

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.