Matematik

Logoritme

12. november 2012 af 3runette (Slettet)

Har brug for hjælp til følgende opgave:

 

I stratosfæren (en del af atmosfæren) kan trykket p (målt i millibar, som forkortet skrives mb) med tilnærmelse beskrives ved

 

log(p) =  -0,0682 * h + 3,104       1 =< (ligmed eller større end) h =< (ligmed eller større end) 25

hvor h er højden målt i km. I det følgende anvendes denne model.

 

a) Beregn trykket i 11 km's højde.

b) Beregn trykket i 20 km's højde.

c) I hvilken højde er trykket 100 mb?

d) I hvilken højde er trykket 40 mb?

e) Vis at formlen p = 1271 * 0,8547^h er ensbetydende med formlen ovenfor.

(Kilde: W. Dansgaard: Klima, Vejr og Menneske. Geografforlaget 1987) 

 

Håber der er nogle der kan hjælpe mig, da jeg ikke ved hvordan jeg skal finde frem til resultaterne. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

a), b) Indsæt h = 11 og h = 20 til beregning af log(p), og beregn så p.

c) Løs ligningen log(p(h)) = log(100)

d) Løs ligningen log(p(h)) = log(40)

e) Benyt, at log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner.

Til orientering: funktionen log() kaldes logaritme.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2012 af SuneChr

# 0  overskrift    og  # 1 sidste linje:

Det hedder logaritme. "o" og "a" kan ikke være slåfejl. De ligger  f o r   langt fra hinanden på tastaturet.

Et logo, er et firmas - eller en virksomheds kendemærke, uden nødvendigvis at bestå af bogstaver, f.eks. Irma pigen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det nylatinske ord logartihmus blev dannet omkring 1610 af den skotske matematiker John Napier ved at kombinere de græske ord logos, for "forhold", og arithmos for "tal".


Svar #4
14. november 2012 af 3runette (Slettet)

Tusind tak for svaret.

Jeg skrev hurtigt, så overvejede slet ikke hvad det egentligt hed. Men tak for forklaringen. 


Skriv et svar til: Logoritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.