Fysik

Ohms lov

13. november 2012 af Bettj40 (Slettet)

Hej. 

Er der nogen der ved hvad Ohms lov er, og hvad vi kan bruge den til?

Mvh Marcus.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2012 af peter lind

V = I*R Den bruges til beregninger i elektriske kredsløb


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2012 af PeterValberg

Wikipedia (dansk) om Ohms lov

I en mere praksisbetonet sammenhæng kan som eksempel nævnes:

Et hurtigt kik under bunden på min kogekande hjemme i køkkenet
fremgår det at mærkepladen giver følgende oplysninger:

U = 230 V (den er beregnet til at blive tilsluttet i en normal stikkontakt, hvor spændingen er ca. 230 volt)

P = 2300 W (den har en effekt på 2300 Watt)

med effektloven P = U·I kan det beregnes, at kogekanden vil optage I = P/U = 2300/230 = 10 A (ampere)
fra lysnettet

Med Ohms lov U = R·I kan det nu bestemmes at:

R = U/I = 230/10 = 23 Ω (varmelegemet i kogekanden har altså en modstand på 23 Ohm)

brugsgenstandes strømforbrug har (for elektrikeren) betydning, når han skal vælge hvilken
type kabel/ledning, der skal installeres for at forsyne brugsgenstandene, idet kabler og ledninger
kan fås i forskellige tværsnitsarealer og materialer, - begge dele har betydning for, hvorvidt det
pågældende kabel/ledning kan tåle at føre den aktuelle belastningsstrøm (løber der i en ledning/et kabel en strøm, der overstiger kablets/ledningens strømværdi, kan det resultere i at isoleringen smelter og i værste tilfælde at der går ild i bygningsdele)

Så el-folk er nødt til at "være dus" med bl.a. Ohms lov :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Ohms lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.