Matematik

Induktionsbevis

13. november 2012 af skaab89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Find summen 1/2 + 1/4 + 1/8 + ......... + 1/2^n

For alle n = 3, 4.....

Hvordan kan dette vises vha. Et induktionsbevis?

På forhånd tak!



Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af nielsenHTX

når man viser noget ved induktion så skal man have en ide om hvad det skal være altså

1/2 + 1/4 + 1/8 + ......... + 1/2^n = ???

man viser så det gælder for n=3

og man antager så det gælder for n og viser det gælder for n+1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2012 af peter lind

Det er en simpel kvotientrække, hvor summen er a*(1-qn)/(1-q) hvor a er første led og q er kvotienten


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi kalder

Sn = ∑nk=1 1/2k ,

har vi

Sn = 1/2n · ∑n-1k=1 2k .

Det er forholdvis let at vise (eller det kan måske antages at være kendt), at

n-1k=1 2k = 2n - 1 ,

hvorfor

Sn = 1 - 1/2n


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2012 af hbhans (Slettet)

Rækken er en kvotientrække  med kvotienten ½, så summen af de n første led er ½*(1-(½)n)/(1-½) = 1-(½)n

Nu ser vi på de (n+1) første led i rækken. Summen af disse led bliver 1-(½)n + (½)n+1 = 1 - [(½)n -(½)n+1] = 1 - (½)n[1-½] = 1 - (½)n+1.  Altså: hvis reglen gælder for n, gælder den også for n +1.

For n = 2 fås: 1/2 + 1/4 = 3/4 = 1 - (½)2. Hermed er summen bevist ved induktion: hvis den gælder for n = 2, gælder den også for n = 3, og hvis den gælder for n = 3 gælder den også for n = 4 osv. osv. QED


Skriv et svar til: Induktionsbevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.