Kemi

Fældninger

20. september 2005 af kuerten15
Opgaven lyder:

0,41 mmol Pb(NO3)2 (s) opløses i 2mL vand. Dertil tilsættes 1 mL 1 M HCl. Vil der udfældes PbCl2 (s)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2005 af frodo (Slettet)

du ved at der udfældes, såfremt ionproduktet er større end L (opløselighedsproduktet)

Svar #2
20. september 2005 af kuerten15

Hmm..

opløselighedsproduktet for PbCl2 er pK = 4,0, dvs 10^-4,0 = 1*10^-4.

Hvordan beregner jeg så ionproduktet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2005 af frodo (Slettet)

hvor finder du det henne ad?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2005 af frodo (Slettet)

jeg slår det op til 3,9*10^(-5)M^3

Svar #5
20. september 2005 af kuerten15

Jeg finder det i "Kemiske Data og Oversigter" af Jørgen Christiffersen.
Er det da forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2005 af frodo (Slettet)

hovsa. Jeg ser åbenbart skråt.
Det der står i min databog er Ko=1,6*10^(-5)M^3

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2005 af frodo (Slettet)

den bog kender jeg ikke, men det er heller ikke normalt at man finder det som pK.

Sikker på du har slået rigtigt op

Svar #8
20. september 2005 af kuerten15

Ja. Der står opløselighedsprodukter, så jeg regner med at det er rigtigt.

Hvordan kommer man så videre?

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2005 af frodo (Slettet)

nå, så er det måske ved en anden temperatur end den jeg har fundet!

Brug du bare den du selv har fundet.

Såvel bly(II)nitrat som HCl er letopløselige i vand. De er derfor praktisk talt fuldstændigt spaltet i ioner.

Du kender da [Pb2+] og [Cl-]

Udregn da ionproduktet iflg ligevægtsloven på fældningsreaktionen, og se omdet er større end, mindre end eller lig med opløselighedsproduktet

Svar #10
20. september 2005 af kuerten15

Min er ved 25°C.

K=[Pb2+] * [Cl-]

M(Pb2+) = m/n = 207,2g/(0,41*10^-3 mol)= 5,1*10^5 g/mol. Er det sådan?

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2005 af frodo (Slettet)

K=[Pb2+] * [Cl-]^2

Og nej det er ikke sådan. du skal finde koncentrationerne ikke den der underlige molmasse udregning du laver

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2005 af frodo (Slettet)

c=n/V

Svar #13
20. september 2005 af kuerten15

Hmm..
Skal jeg så bruge formlen? c=n/V
For Pb2+: n=0,41 mmol=0,41*10^-3 mol og V=1 mL?

For Cl-: c=1 M


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. september 2005 af frodo (Slettet)

nej, V=3 mL
2 mL Pb(NO3)2 og 1 mL HCl

udregn stofmængderne der puttes i og del med 3 mL

Svar #15
20. september 2005 af kuerten15

Okay.

[Pb2+]=0,41/3=0,137 mol/L

n(Cl-)=m/M=35,45/1=35,45

[CL-]=35,45/3=11,82 mol/L

Er det så rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. september 2005 af frodo (Slettet)

n(Cl-)=c*V= 1M*1mL=1mmol

Svar #17
20. september 2005 af kuerten15

Okay...

så bliver: [Cl-]=1mmol/3mL=0,33 mol/L.

Så indsætter man i ligevægtsloven:

K=[Pb2+]*[Cl-]=0,137M*0,33M=0,0456 M^2.

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. september 2005 af frodo (Slettet)

ja nu er det ved at være der.

bortset fra at [Cl-] skal sættes i anden

Brugbart svar (0)

Svar #19
20. september 2005 af frodo (Slettet)

jf. #11

Svar #20
20. september 2005 af kuerten15

Okay..

Så bliver det:
K=[Pb2+]*[Cl-]^2=0,137M*(0,33M)^2 = 0,0149 M^2.

L(PbCl2)=10^-4,0=0,0001 M^2

Altså vil der ikke være et bundfald, vel?

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.