Matematik

Bestem katetens længde.

16. november 2012 af Keseny - Niveau: A-niveau

I en retvinklet trekant er den ene katete 2 m længere end den anden katete, mens hypotenusen er 10 m lang.

 

Hvordan kan jeg opstille en ligning, der kan hjælpe mig med at bestemme katetens længde?

På forhånd tak! 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. november 2012 af mathon

 

                           katete1       katete2          hypotenuse  
                              x             (x+2)                 10
 

sammenhæng
                              x2   +   (x+2)2   =   102    x>0           hvoraf x kan beregnes

        


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. november 2012 af PeterValberg

Pythagoras' læresætning skal i brug her:

Antag den ene katete har længden x, dermed har den anden længden x+2, c = 10

Indsæt dette i læresætningen:

x2 + (x + 2)2 = 102
x2 + x2 +4x + 4 = 100
2x2 + 4x - 96 = 0

Altså en andengradsligning, som du skal løse :-)

hvilket giver dig x = -8   ∨   x = 6

Da det er længdemål, du regner på, kan den negative løsning forkastes.
Svaret må således være:

Den ene katete har længden 6 m, den anden har længden 8 m (6+2)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2012 af PeterValberg

Andengradsligningen

kan løses med

hvor d = b2 - 4ac

Hvis d > 0 (positiv) er der to løsninger (rødder)
Hvis d = 0 er der én løsning (rod)
Hvis d < 0 (negativ) er der ingen løsninger

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem katetens længde.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.