Matematik

skæringspunkt

18. november 2012 af aatgsue (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man et  skæringspunkt mellem en graf l (det er en linje) og en banekurve?

 

Skal man bare sættel forskrifterne lig med hinanden og løse for x og derefter y ligeosm man normalt gør når man skal finde skæringspunkter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt udtrykkene for x(t) og y(t) i liniens ligning og løs den fremkomne ligning i t . Dette giver parameterværdierne for skæringspunkterne mellem linien og banekurven.


Svar #2
18. november 2012 af aatgsue (Slettet)

Jeg har grafen her:

3*x+2*y+1

og banekurven:

(x(t)) =(0,50*t2+t-1)

(y(t))= (0,15*t2+1.01*t+1)

 

hvordan?? i grafen l har jeg jo ikke noget der hedder x(t) eller y(t) men derimod x og y


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg formoder, at du har en ligning for den rette linie, måske

3x + 2y + 1 = 0

Skæringspunkter mellem banekurven og den rette linie skal jo så opfylde

3·x(t) + 2·y(t) + 1 = 0 , dvs

3·(0,50·t2+t-1) + 2·(0,15·t2+1,01·t+1) + 1 = 0

Løs nu denne ligning i t (eller en tilsvarende ligning, hvis liniens ligning ser anderledes ud).


Svar #4
18. november 2012 af aatgsue (Slettet)

Ja så får jeg:

 

{t = -2.681378892}, {t = 1.864712225}

 

og tager den ene først og indsætter i vektorfunktionen, men så får jeg nogle punkter som ligger udenfor banekurven


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvordan kan (x(t) , y(t)) komme til at ligge uden for banekurven, hvis t ligger i banekurvens parameterinterval?


Svar #6
18. november 2012 af aatgsue (Slettet)

tusind tak for hjælpen!

 

jeg har fået den til det nu... jeg åbnede et nyt Graph program og så virkede det åbennbart :)


Skriv et svar til: skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.