Fysik

energibevarelse

18. november 2012 af uytuty (Slettet)

opg. i en temobeholder er der 0,500 kg vand med temperatuen 16 C. vi opvarmer et lod til 100 C og nedsænker det i vandet. loddets masse er 0,100 kg. efter et stykke tid har vandet og loddet opnået samme temperatur nemlig 19,5 C.

hvilket metal kan loddet være lavet af?

 

hjælp tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opstil energiregnskabet. Loddet afgiver varme til vandet.

Vandet opvarmes fra 16C til 19,5C: ΔT = Tfælles - Tstart

Loddet afkøles fra 100C til 19,5C : ΔT = T100 - Tfælles

Vandet modtager energi Qvand = mvand·cvand·(Tfælles - Tstart)

Loddet afgiver energi Qlod = mlod·clod·(T100 - Tfælles) .

Find nu clod ved at sætte Qvand = Qlod


Svar #2
19. november 2012 af uytuty (Slettet)

vil du ikke lige forklar mig lidt tydeligere


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstår du ikke i #1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2012 af mathon


Svar #5
19. november 2012 af uytuty (Slettet)

jo jo men det er en helt andet opgave dt her.. men se hvad jeg har lavet eller hvordan jeg har stillet ligning op

0,5kg*4180*(19,5C-16C)+0,1kg*c*(19,5C-100C)=0

c=1501 det er dette resultat  jeg har fået dvs c værdin er 1501 og jeg ved ikke om det er rigtigt det jeg har fået og hvad for en metal det er

 

så håber jeg der er nogen som vil ret det for mig

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er korrekt stillet op, men det er ikke korrekt regnet ud.


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. november 2012 af mathon

når der ses bort fra energiudveksling med omgivelserne
gælder energibevarelse

dvs
         ΔE = 0


        energiændring for loddet (afkøling)                    energiændring for vandet (opvarmning)      

              mlod·clod·ΔTlod                                                      mvand·cvand·ΔTvand

        (0,100 kg)·clod·((19,5 C) - (100 C))              (0,500 kg)·(4,182 kJ/(kg·C))·((19,5 C) - (16 C))

summen af energiændringerne er 0
hvoraf

             (0,100 kg)·clod·((19,5 C) - (100 C))  +  (0,500 kg)·(4,182 kJ/(kg·C))·((19,5 C) - (16 C)) = 0

             -(8,05 kg·C)·clod   +   7,3185 kJ = 0

             (8,05 kg·C)·clod   =   7,3185 kJ

             clod = (7,3185 kJ) / (8,05 kg·C) ≈ 0,90 kJ/(kg·C) = 0,90 kJ/(kg·K)

        


Svar #8
19. november 2012 af uytuty (Slettet)

jeg er jo lige begyndt på denne emne så jeg kender det ikke helt så godt.. i kan blinde mig i denne opgave fordi jeg har ikke forstået essensen. altså  hvad mon dog det sige at fællestemperatur er 19,5 C altså de bliver koldre og koldre efter tiden så hvordan ved man at det er lige præcist der i 19,5 C hvor de har fællstemperatur det fatter jeg virkligt ikke


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det bliver jo oplyst i opgaven, at fællestemperaturen er 19,5C. Det benytter man så til at beregne loddets specifikke varmekapacitet.


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. november 2012 af mathon

 

     Der røres forsigtigt rundt med termometret, som jævnligt aflæses. indtil
     temperaturen forbliver konstant = fællestemperaturen.
     

 

 


Svar #11
19. november 2012 af uytuty (Slettet)

ja men altså den stopper jo ikke ved 19,5 C så hvordan kan det være at det er konstant...hvis man er en lokale og har en stuetemperatur så bliver den jo efter hånden samme temperatur eller hvis du ligger den uden for i -9 C så bliver den ikke ved med at være 19,5 C dvs temperaturen sænker så den stopper jo ikke lige der ved 19,5 ..også har man besluttet sig at sige de har fællestemperaur altså det kunne lige så godt være 10 C


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, temperaturændringen stopper ved at loddet og vandet har opnået den samme temperatur 19,5C. Det er oplyst i opgaven, at sådan er det. Loddet afgiver varme til vandet; loddet bliver koldere, og vandet bliver varmere, og efter et stykke tid opnår vand og lod den samme temperatur. Fællestemperaturen vil være en temperatur mellem vandets starttemperatur (16C) og loddets starttemperatur (100C).


Svar #13
19. november 2012 af uytuty (Slettet)

nå ok mange tak


Skriv et svar til: energibevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.