Matematik

Hjælp til ti-89

20. november 2012 af miss-tk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har fået denne opgave, men da det er første gang jeg sidder med en ti-89, ved jeg ikke hvordan jeg skal bruge den. Jeg har fået af vide, at jeg skal bruge et regressionsprogram, men hvor finder jeg dette på lommeregneren?

 

For perioden 1997-2006 kan indbetalingerne til arbejdsmarkedspensioner med god
tilnærmelse beskrives ved modellen  ( ) ,
x
f x b a = ⋅ hvor x er antal år efter 1997, og ( ) f x
er årets samlede indbetaling, målt i mia. kr.


a) Bestem tallene a og b ved at benytte oplysningerne på figuren.
b) Bestem fordoblingstiden, og forklar, hvad dette tal fortæller om udviklingen.
c) Med hvor mange procent er indbetalingerne vokset pr. år ifølge modellen?
  Med hvor mange procent er indbetalingerne vokset i en 5-årsperiode ifølge
  modellen?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2012 af mathon

først
  år efter 1997        {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ->L1

indbetalingerne
                            {..,.., .............} ->L2         fra figuren

 

dernæst
     MATH 6
                3:Regresssions
                       2:ExpReg

             hvor der står             du tilføjer
                                ExpReg  L1,L2          og taster <ENTER>

sidst tastes
     MATH 6
            8:ShowStat        hvor a og b kan aflæses

                                     NB: amerikanerne skriver
                                             f(x) = a•bx, hvor vi skriver f(x) = b•ax
                                             så vær opmærksom på, at du skal aflæse omvendt

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2012 af mathon

b)
      Define f(t) = b*a^t

      solve(f(t+c)=2*f(t),c)                  hvor c er fordoblingstiden


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2012 af mathon

c)
       for hvert af årene beregnes den relative stigning fra foregående år i procent

       f(t) = y = bat

                                     y2/y1 = a5

                                     (y2-y1)/y1 = a5-1

                                     ((y2-y1)/y1) •100% = (a5-1) •100%

      


Svar #4
20. november 2012 af miss-tk (Slettet)

#2 Er L1 listerne? Kan ikke finde dem..


Svar #5
20. november 2012 af miss-tk (Slettet)

#1


først
  år efter 1997        {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ->L1

indbetalingerne
                            {..,.., .............} ->L2         fra figuren

 

dernæst
     MATH 6
                3:Regresssions
                       2:ExpReg

             hvor der står             du tilføjer
                                ExpReg  L1,L2          og taster <ENTER>

 

Når jeg kommer hertil, og trykker enter, siger den invalid pathname.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2012 af mathon

du skal jo gemme / STO listerne L1 og L2 for at de kan anvendes under regressionen

            -> = STO


Svar #7
20. november 2012 af miss-tk (Slettet)

#6


du skal jo gemme / STO listerne L1 og L2 for at de kan anvendes under regressionen

            -> = STO

 

Det har jeg gjort, efter jeg har indsat tallene i listen. Jeg har også givet dem navn. 


Skriv et svar til: Hjælp til ti-89

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.